Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ
Εναρξη νέας διεθνούς καμπάνιας

Από παλιότερη διαδήλωση στις ΗΠΑ για την απελευθέρωση των «Πέντε»
Από παλιότερη διαδήλωση στις ΗΠΑ για την απελευθέρωση των «Πέντε»
ΑΒΑΝΑ.--

Εννιά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη σύλληψη των πέντε Κουβανών πατριωτών στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν τα επιθετικά σχέδια αντικουβανικών οργανώσεων στο Μαϊάμι, που στόχο είχαν να πλήξουν την Κούβα και το λαό της. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης, πάνω από 3.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 2.000 τραυματιστεί από επιθέσεις ενάντια στην Κούβα, ενώ υπήρξαν σημαντικές ζημιές στην οικονομία της χώρας.

Μετά από μια στημένη και άδικη δίκη, οι «πέντε» καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές μέχρι και δις ισόβια και με τις γελοίες κατηγορίες για... συνωμοσία για διάπραξη φόνου. Ολα αυτά τα χρόνια, έντονη ήταν η κινητοποίηση των λαών και των φίλων της Κούβας που με πολύμορφες ενέργειες και τη δημιουργία Επιτροπών απαιτούν την άμεση απελευθέρωσή τους.

Σ' αυτά τα πλαίσια, η Διεθνής Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Πέντε έχει κηρύξει για σήμερα την έναρξη μιας νέας καμπάνιας αλληλεγγύης που θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Οκτώβρη και αναμένεται να ξεδιπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ηδη έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και αύριο σημαντικές διαδηλώσεις και πορείες, συζητήσεις και συνεντεύξεις Τύπου, καθώς και προβολή ταινιών.

Επιπλέον, χτες, οι δήμαρχοι 13 πόλεων της Καλιφόρνιας απέστειλαν γράμμα προς το γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ, Αλμπέρτο Γκονζάλες, ζητώντας την έκδοση άδειας εισόδου για την Αντριάνα Πέρες και την Ολγα Σαλανουέβα που επανειλημμένα οι αμερικανικές αρχές τους έχουν αρνηθεί να επισκεφθούν τους συζύγους τους, Χεράρδο και Ρενέ, στις φυλακές υψίστης ασφαλείας όπου κρατούνται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ