Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ - «ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΤΡΕΟΥΣ»
Περισσότερα στρατεύματα ενόψει

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Υπεραμύνθηκε της διατήρησης της υπάρχουσας τακτικής αύξησης στρατευμάτων στο Ιράκ, μέχρι την άνοιξη του 2008, ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, ενώπιον του Κογκρέσου. Οπως αναμενόταν, τάχθηκε υπέρ της μείωσης, κατά 30.000 των αμερικανικών στρατευμάτων, το καλοκαίρι του 2008, «εφόσον η πρόοδος ασφάλειας συνεχιστεί».

Ο Πετρέους υποστήριξε την άποψη Μπους ότι η αύξηση των στρατευμάτων έχει φέρει αποτελέσματα, μιλώντας για «ορισμένες προβληματικές περιοχές». Συμφώνησε, δε, με την εισήγηση του πρέσβη στο Ιράκ, Ράιαν Κρόκερ, ότι «η ιρακινή ηγεσία έχει τη θέληση να προχωρήσει σε εθνική συμφιλίωση αλλά θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο από όσο υπολογίζαμε».

Οι καταθέσεις των δύο ανδρών στο Κογκρέσο θα συνεχιστούν και σήμερα, ενώ οι ερωτήσεις από Δημοκρατικούς αλλά και Ρεπουμπλικάνους καταγράφονται ως «ιδιαίτερα σκληρές». Μάλιστα, αρχίζουν να υπάρχουν ρήγματα και μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων.

Την ικανοποίησή της για την έκθεση Πετρέους εξέφρασε η ιρακινή ηγεσία, υποστηρίζοντας ότι «ετοιμάζεται σταδιακά να αναλάβει την ευθύνη της ασφάλειας της χώρας». Διαφορετική ήταν η αντίδραση των Ιρακινών πολιτών, που εκτιμούσαν, χτες, ότι «οι Πετρέους και Κρόκερ περιέγραψαν την κατάσταση σε μια άλλη χώρα και όχι στο Ιράκ».

Τέλος, στο θέμα αναφέρθηκε και το Παρίσι επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση και χρειάζεται ένας ορίζοντας σταδιακής και μεθοδικής αποχώρησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ