Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
Λάθος (!) η στατική μελέτη...

Το στέγαστρο «πάτησε» σε 95 υποστυλώματα από τα 120 που προέβλεπε η αρχική μελέτη

Eurokinissi

Λανθασμένη αποδείχτηκε η στατική μελέτη του στεγάστρου στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου Σαντορίνης, με αποτέλεσμα την ανάγκη να ξηλωθεί όλο το στέγαστρο και να γίνει από την αρχή!

Σύμφωνα με τα «Νέα», ενώ όλοι περίμεναν να ολοκληρωθεί και να γνωστοποιηθούν το πόρισμα αγγλικής εταιρείας εμπειρογνωμόνων για τα αίτια της πτώσης και οι μελέτες για την αποκατάσταση της στατικής επάρκειας του στεγάστρου, έγινε γνωστό ότι το στέγαστρο ή τουλάχιστον η εσωστέγη του, με εμβαδόν 14 στρέμματα, πρέπει να γίνει από την αρχή.

Αυτό σημαίνει ότι τα 33 εκατ. ευρώ, που στοίχισε η μελέτη κατασκευής του ...«πρωτότυπου βιοκλιματικού στεγάστρου», έγιναν ...«ατμός»! Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση, παρά την πτώση του στεγάστρου και το θάνατο ενός τουρίστα, αφήνει τη μελέτη - κατασκευή του στα χέρια της κατασκευάστριας εταιρείας(!), η οποία ανέθεσε στους Βρετανούς τον έλεγχο των στατικών μελετών...

Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ έθετε θέμα στατικότητας του στεγάστρου ήδη από το 2001, με Ερώτηση προς τον τότε υπουργό Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλο, ρωτώντας μεταξύ άλλων: «Οπου βρέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα που συμπίπτουν με τους χώρους στήριξης του στεγάστρου και τις οικοδομικές ανάγκες του έργου, πώς αντιμετωπίστηκαν, με ποιανού ευθύνη και πώς ξεπεράστηκε τελικά το πρόβλημα αυτό;».

Το ερώτημα σχετίζεται άμεσα με τη στατικότητα του στεγάστρου, αφού ήταν αυτονόητο ότι τα υποστυλώματα θα «έπεφταν» πάνω στις αρχαιότητες και η μελέτη θα έπρεπε να «προσαρμόζεται» μεν, αλλά με ασφαλή στατικότητα δε. Ο Ε. Βενιζέλος δεν απάντησε τότε στο πώς «λύθηκε» αυτό το πρόβλημα. Ωστόσο, το γεγονός ότι το στέγαστρο «πάτησε» τελικά σε 95 υποστυλώματα από 120 υποστυλώματα που προέβλεπε η αρχική μελέτη δείχνει πως αιτία της κατάρρευσης δεν ήταν η «κακή στιγμή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ