Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΩΡΩΠΟΣ
Μηνυτήρια αναφορά για το μολυσμένο νερό

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου θα καταθέσει σήμερα στον Εισαγγελέα Θηβών ο δήμαρχος Ωρωπού, η οποία στρέφεται κατά των βιομηχανιών της περιοχής, που ρυπαίνουν με τοξικά απόβλητα τον Ασωπό ποταμό και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη βδομάδα και από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Χρήστο Παναγόπουλο. «Είναι πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα, μιλάμε για τοξικά απόβλητα, για εξασθενές χρώμιο - το πλέον τοξικό και καρκινογόνο», είπε στο «Ρ» ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γαβριήλ.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους στις αρχές του Σεπτέμβρη, στις τρεις γεωτρήσεις που υδροδοτούν ένα μεγάλο τμήμα του Δήμου Ωρωπίων και βρίσκονται στη θέση Χρυσοπηγή, ανιχνεύτηκαν ποσότητες εξασθενούς χρωμίου, και συγκεκριμένα, 69 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, τη στιγμή που το μέταλλο αυτό πρέπει να είναι σε μηδενική βάση. Αλλά και το ολικό χρώμιο ανιχνεύτηκε σε ποσότητα 70 μικρογραμμάρια ανά λίτρο με ανώτατο όριο τα 50.

Οπως είπε στο «Ρ» ο δήμαρχος Ωρωπού, η ενέργεια αυτή έχει στόχο τη διερεύνηση των ενόχων, ποιες βιομηχανίες των Οινοφύτων δηλαδή, παράγουν το ρυπογόνο χρωμίτη και αν αυτός περνάει μέσα από βιολογικό καθαρισμό, ώστε να εξουδετερώνεται.

Πάντως, υπογραμμίζεται ότι πρόκειται για ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα, αφού με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ο Ασωπός έχει μετατραπεί σε οχετό ανεπεξέργαστων βιομηχανικών λυμάτων. Εξάλλου, και μετά από παλιότερη μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει το 2001 φορείς της περιοχής Ωρωπού κατά 18 βιομηχανιών, μετά από τρεις αναβολές και 6 χρόνια καθυστέρηση δικάστηκε τελικά η υπόθεση το Μάη του 2007, ενώ οι «ποινές», που είχε επιβάλλει τότε το δικαστήριο άγγιζαν τα όρια του εμπαιγμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ