Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Ολκός»: Γουσταύος Φλομπέρ «Το ταξίδι στην Ελλάδα» (πρόλογος Κ. Θ. Δημαράς, μετάφραση Π. Α. Ζάννας. Ο μεγάλος συγγραφέας επισκέφθηκε - Δεκέμβριος 1850 - Φλεβάρης 1851, την Αθήνα και άλλους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους: Δαφνί, Ελευσίνα, Πλαταιές, Θεσπιές, Δελφοί, Θερμοπύλες, Μυκήνες, Βάσσες, Ολυμπία κ.ά. Το οδοιπορικό του Φλομπέρ που αποθησαύρισε ο κορυφαίος παιδαγωγός Κ. Θ. Δημαράς, γράφοντας και ένα δοκιμιακό πρόλογο, το μετέφρασε έξοχα ο αξέχαστος Παύλος Ζάννας. Η πρώτη έκδοσή του έγινε το 1989. Η παρούσα έκδοση είναι η έκτη).

-- «Κέδρος»: Γιάννης Δάλλας «Μανώλης Αναγνωστάκης (ποίηση και ιδεολογία)». (Μελέτη του πανεπιστημιακού, ποιητή, μεταφραστή, μελετητή της λογοτεχνίας, για το πολιτικό κλίμα, το ιδεολογικό και λογοτεχνικό περιβάλλον που επέδρασαν στην ποίηση και τα ποιητικότροπα πεζά του Μ. Αναγνωστάκη). Μολιέρος «Η πριγκίπισσα της Ηλιδας» (απόδοση Δημήτρης Ν. Φίλιας, πρόλογος - επιμέλεια Αθανάσιος Φωτόπουλος. Θεατρικό έργο, που με το μύθο της πριγκίπισσας της Ηλιδας, εκφράζει τον έρωτα του Μολιέρου για την άπιστη σύζυγό του, ηθοποιό Αριαντ). Ντουρς Γκρίμπαϊν «Του χιονιού ή ο Ντεκάρτ στη Γερμανία» (εισαγωγή, μετάφραση, σημειώσεις Γιώργος Λίλλης - Θωμάς Πόντας. Βιβλίο του κορυφαίου Γερμανού ποιητή, βραβευμένο με το βραβείο «Νίτσε», που με 42 ποιήματα «μυθιστορεί» σκωπτικά το σύγχρονο πολιτισμό και τη σημερινή κρίσιμη εποχή μέσα από τη φιγούρα του φιλοσόφου Ντεκάρτ).

-- «Θεμέλιο»: Κεμάλ Αναντόλ «Ο μεγάλος χωρισμός» (μετάφραση Παναγιώτης Αμπατζής. Ιστορικό μυθιστόρημα του Τούρκου δημοσιογράφου, βουλευτή, βραβευμένου συγγραφέα, αφιερωμένο στην Διδώ Σωτηρίου, το οποίο τοιχογραφεί ιστορικο-κοινωνικά την Ιωνία της Μ. Ασίας, από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι το διωγμό των Ρωμιών, Αρμένηδων, αλλά και Τούρκων, που επί αιώνες ζούσαν ειρηνικά στην περιοχή. Το μυθιστόρημα αναφέρει και πραγματικά πολιτικά πρόσωπα και ομάδες που επέδρασαν στα γεγονότα).

-- «Αγρα»: Παντελής Μπουκάλας «Υποθέσεις ΙΙ (Επιφυλλίδες στην "Καθημερινή")» (δεύτερος συγκεντρωτικός τόμος επιφυλλίδων του γνωστού κριτικού λογοτεχνίας και ποιητή, δημοσιευμένων στην «Καθημερινή», Γενάρης 2001 - Δεκέμβρης 2005). Διονύσης Καψάλης «Ο κρότος του χρόνου» (το 16ο ποιητικό βιβλίο του σημαντικού ποιητή, δοκιμιογράφου, μεταφραστή, διευθυντή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης). Κλεοπάτρα Λυμπέρη «Η μουσική των σφαιρών» (ποίηση). Πολ Γκαντέν «Φάλαινα» (μετάφραση Βάνα Χατζάκη. Αφήγημα, που παραπέμπει στο μυθιστόρημα του Μελβίλ «Μόμπι Ντικ» και αλληγορεί για τη ζωή, τον πλανήτη και τα πλάσματά του). Ματίας Ντεμπιρό «Η τέχνη του να γίνεσαι βαρετός με τις ταξιδιωτικές σου αφηγήσεις» (μετάφραση Βάνα Χατζάκη. Σκωπτικό κείμενο για την οδυσσειακή ανάγκη του ανθρώπου να γνωρίσει τον κόσμο και να εκφράσει τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις του). Γιώργου Χατζημιχάλη «Ο "Δρόμος" του Ανδρέα Εμπειρίκου» (λεύκωμα ζωγραφικής του Γ. Χατζημιχάλη εμπνευσμένης από το πεζό έργο του Α. Εμπειρίκου «Ο δρόμος»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ