Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η κοινή πορεία του δικομματισμού

Βασικοί στρατηγικοί πολιτικοί και οικονομικοί στόχοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ταυτίζονται σε βαθμό... «κακουργήματος» όπως στην περίπτωση του τουρισμού, όπου επιμέρους διαφοροποιήσεις «μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού» αδυνατούν να στηρίξουν σημεία αντίθεσης που τόσο πολύ τους χρειάζονται για το στήσιμο του προεκλογικού καυγά. Οι μεγαλοστομίες του Α. Τσοχατζόπουλου για τη σημασία της τουριστικής ανάπτυξης «αγκαλιάστηκαν» από μια ανάλογη ρητορική από την κυβέρνηση της ΝΔ περί της «βαριάς βιομηχανίας» του τουρισμού. Η έμφαση που έδωσε η «πράσινη» κυβέρνηση στην ανάγκη συμπράξεων μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η οποία βρήκε πρακτική εφαρμογή με τις εκχωρήσεις δημόσιων τουριστικών «φιλέτων», εγκαταστάσεων και γης, «εφάρμοσε» ιδανικά με την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία μόνο λόγω της επιλογής της για τη διεξαγωγή των εκλογών δεν ξεπούλησε τα καζίνα. Μέγα σημείο «αντίθεσης»... το αν πρέπει να υπάρχει ξεχωριστό υπουργείο για τον τουρισμό!

Ειδικά στο ζήτημα της εκχώρησης της δημόσιας τουριστικής περιουσίας είναι προκλητική η σύμπτωση απόψεων ανάμεσά τους, αλλά και η μεθόδευση που ακολουθήθηκε. Η ΝΔ είχε καταγγείλει πριν το 2004 την «αμαρτωλή» ΕΤΑ ΑΕ, η οποία είχε αναλάβει την εμπορική εκμετάλλευση, πώληση και διάθεση, του χαρτοφυλακίου του ΕΟΤ. Ερχεται στην εξουσία, αλλάζει το όνομα της εταιρείας (διατηρώντας τα ίδια αρχικά), ξεμπερδεύει με δικαστικές εκκρεμότητες σχετικά με το ύψος των επιμισθίων και ετοιμάζει ένα νέο κύκλο παράδοσης στους ιδιώτες πολύτιμης δημόσιας περιουσίας. Ελπίζει δε ότι με την επανεκλογή της θα συνεχίσει απερίσπαστη το έργο της. Αλλά και το ΠΑΣΟΚ να βγει, το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο...

Η πιο πρόσφατη έκφραση σύμπνοιας και ομόνοιας στα τουριστικά ζητήματα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αφορά στο σχέδιο για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό. Το σχέδιο επικρίθηκε έντονα από διάφορους φορείς, τόσο για το διαδικαστικό μέρος της διαμόρφωσης και παρουσίασής του, όσο και κυρίως για το περιεχόμενο. Το ΠΑΣΟΚ σε μια από τις τελευταίες του παρεμβάσεις στη Βουλή κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με καθυστέρηση παρουσίασε ένα σχέδιο που περιέχει ρυθμίσεις οι οποίες στο παρελθόν είχαν συζητηθεί διεξοδικά και εγκριθεί μετά από μεγάλο διάλογο και σχεδόν απόλυτη συναίνεση. Κατηγορία για αντιγραφή δηλαδή και κάποιες επισημάνσεις για αγνόηση των εξελίξεων και για κάποιες περιοχές που δε συμπεριλήφθηκαν σε αυτό! Την ίδια ώρα, το σχέδιο τσαλαπατά πολεοδομικούς περιορισμούς και προβλέπει υπέρογκες χρηματικές ενισχύσεις για εταιρείες που επιθυμούν να χτίσουν τουριστικές κατοικίες.

Οι δυο τους συμφωνούν στην ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματιών του τουρισμού, στις υψηλές τιμές των τουριστικών υπηρεσιών υπό τον μανδύα της «ποιότητας», στη διατήρηση και ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στον τουρισμό. Είναι συνυπεύθυνοι και συνένοχοι.


Γ. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ