Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Λαϊκή ενεργοποίηση

Στην πορεία για τη Συνταγματική Συνέλευση η αντίδραση θέτει πολλά εμπόδια, ωστόσο οι λαϊκές δυνάμεις επαγρυπνούν (από παλιότερη λαϊκή κινητοποίηση στην Κοτσαμπάμπα)

Associated Press

Στην πορεία για τη Συνταγματική Συνέλευση η αντίδραση θέτει πολλά εμπόδια, ωστόσο οι λαϊκές δυνάμεις επαγρυπνούν (από παλιότερη λαϊκή κινητοποίηση στην Κοτσαμπάμπα)
ΣΟΥΚΡΕ.--

Συντονισμός της δράσης και αντεπίθεση για την αποτροπή των σχεδίων της αντίδρασης να προκαλέσει χάος και να ανατρέψει την κυβέρνηση του προέδρου Εβο Μοράλες αποφασίστηκε στη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σούκρε όπου συμμετείχαν εκατοντάδες λαϊκές και κοινωνικές οργανώσεις αλλά και συνδικαλιστικές και αγροτικές ενώσεις. Αφορμή για τη Σύνοδο υπήρξε η κίνηση της δεξιάς αντιπολίτευσης, να προκαλέσει την αναστολή των εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης αλλά και οι προθέσεις της λεγόμενης «Κοινωνίας των Πολιτών της Σάντα Κρους» να ανακοινώσουν ότι θα προχωρήσουν σε απεργίες...

Η Σύνοδος, στην οποία κάλεσαν οι Εργατικές Συνομοσπονδίες FSTMB, CSUTCB, η Εθνική Συνομοσπονδία Εργατών Γης Μπαρτολίνα Σίσα, οι 6 Αγροτικές Ομοσπονδίες της Κοτσαμπάμπα, το Κεντρικό Συντονιστικό των Εθνοτήτων της Σάντα Κρους, καθώς και οι οργανώσεις που συμμετείχαν, κατέληξαν στη συντονισμένη δράση και έναρξη «του πολέμου» εναντίον της ολιγαρχίας και των εκπροσώπων της που προσπαθούν να αποτρέψουν τις βαθιές και δομικές, κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Μοράλες ενώ τόνισαν ότι η δράση θα ριζοσπαστικοποιείται με γεωμετρική πρόοδο όσο οι «αντιδραστικές ομάδες εξακολουθούν να συνωμοτούν».

Οι οργανώσεις αυτές αποφάσισαν τη σύσταση «επιτροπών υπεράσπισης της Συντακτικής Συνέλευσης» σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο αλλά και σε τόπους δουλιάς. Η Συνομοσπονδία Ανθρακωρύχων η οποία δε συμμετείχε στη Σύνοδο, ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει η πάλη των τάξεων, μεταξύ της πλούσιας μειοψηφίας και της φτωχής πλειοψηφίας.

Για την κατάσταση αυτή ο Μάρκος Ντόμιτς Ρουίς, στέλεχος του ΚΚ Βολιβίας, σε άρθρο του σε εφημερίδα της χώρας, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η κοινωνική και πολιτική διαδικασία στη χώρα βρίσκεται σε αποφασιστική καμπή. Η ιστορία διδάσκει ότι δεν υπάρχει κοινωνική εξέλιξη που να μην συναντάει δυσκολίες, την αντίσταση των προνομιούχων, την αντεπαναστατική δράση και τη βίαιη ακόμα αντίδραση, όταν δυναμώνει το κίνημα. Και γι' αυτό απαιτείται να διαφυλαχτεί η λαϊκή ενότητα, η οργάνωση και επαγρύπνηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ