Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η ώρα των... Λακεδαιμονίων

Οι σημερινές εθνικές εκλογές θυμίζουν, τηρουμένων των αναλογιών, την εξάρτησή τους από τις δεσμεύσεις του διεθνούς παράγοντα της εποχής των «δοτών» κυβερνήσεων της δεκαετίας του 1950. Οι ηγέτες των κομμάτων λένε και υπόσχονται διάφορα αποκρύβοντας την αλήθεια. Αυτή η κρυμμένη αλήθεια εκπορεύεται από τη θεσμική συμμετοχή της ελληνικής αστικής τάξης σε πολυεθνικούς οργανισμούς όπως Ευρωπαϊκή Ενωση, ΝΑΤΟ, Δυτικο-Ευρωπαϊκή Ενωση κλπ. Επίσης από διμερείς λεόντειες συμφωνίες όπως οι αμερικανικές βάσεις και υπηρεσίες κλπ. Είναι ένα πλέγμα θεσμικών εξαρτήσεων που υλοποιούνται με τη μορφή συμβατικών υποχρεώσεων από την εκάστοτε αστική κυβέρνηση.

Επομένως, βασικό κριτήριο για τον καθορισμό του χαρακτήρα των κομμάτων, είναι εάν είναι πολιτικοί φορείς εφαρμογής αυτών των δεσμεύσεων ή αποβλέπουν να συνεργαστούν ως μικρά κόμματα μαζί τους. Σ' αυτή ιδίως την προσπάθεια υπάρχουν πολλές σοβαροφανείς δικαιολογίες με κυριότερη τη συμμετοχή στην κυβέρνηση για να επηρεάσουν, μετριάσουν ή και αλλάξουν τις αρνητικές συνέπειες. Πρόκειται δηλαδή για το οπισθόφυλλο του ίδιου βιβλίου. Στη σημερινή Ελλάδα της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης, η στρατηγική της εισοδηματικής πολιτικής καθορίζεται από το κογκλάβιο του αρχηγείου των Βρυξελλών στη βάση της ελεγχόμενης νομισματικής πολιτικής από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα κι όχι μόνο. Αυτός ο καθορισμός αποτελεί τον έλεγχο της πορείας της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής οικονομίας, δηλαδή την αποφυγή κλυδωνισμών που θα έβαζαν σε κίνδυνο την υπεραξία και το κέρδος του κεφαλαίου. Είναι γνωστό ότι στη βάση της υπεραξίας βρίσκεται ο απλήρωτος χρόνος εργασίας της εργατικής δύναμης, αυτό που λέγεται εκμετάλλευση των εργαζομένων από το κεφάλαιο. Γι' αυτό και η στρατηγική των επενδύσεων του χρηματιστικού κεφαλαίου είναι ν' ανοίγει νέες αγορές ή να επανακαθορίζει τις υπάρχουσες.

Βασικό κριτήριο είναι η ανεμπόδιστη λειτουργία του βιομηχανικού κεφαλαίου στο οποίο παράγεται ο κύριος όγκος της υπεραξίας που είναι τόσο ζωτικός όσο το αίμα για το βρικόλακα. Η εφαρμογή, επομένως, των αντεργατικών νόμων που αυξάνουν τον απλήρωτο χρόνο εργασίας και συνακόλουθα την υπεραξία, μαζί με την εφαρμογή γενικότερων αντιλαϊκών μέτρων, είναι ο νόμος των νόμων του καπιταλισμού. Στις στρατηγικές ράγες αυτής της αδήριτης αλήθειας, κινούνται η υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση κι οι αναγκαίες γι' αυτή μιλιταριστικές επεμβάσεις και παρεμβάσεις. Αυτή η αλήθεια αποτελεί κριτήριο για την αξιολόγηση των κομμάτων που υιοθετούν το δόγμα του ευρωμονόδρομου.

Πάνω σ' αυτή την αλήθεια πρέπει οι εργαζόμενοι να στηρίξουν την κρίση τους για το κόμμα που θα ψηφίσουν. Οι υποσχέσεις των κομμάτων είναι ανέξοδες διότι περνούν από την κρισάρα του ανώτερου ευρω-ενωσίτικου πολιτικού επιτελείου της ευρωπαϊκής κεφαλαιοκρατίας. Θα είναι ανεφάρμοστες εφόσον υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια της εισοδηματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του κεφαλαίου. Εφόσον, επίσης, υπόκεινται στις ανάγκες του διεθνούς καπιταλιστικού ανταγωνισμού. Για τους εργαζόμενους μια υπόσχεση είναι δυνατή. Είναι ο μετεκλογικός αγώνας για ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης και διεκδίκησης από το κεφάλαιο. Είναι ο αγώνας άρνησης των κομμάτων που έτσι ή αλλιώς αποδέχονται το δόγμα της υποταγής στην ευρωενωσίτικη καπιταλιστική πορεία ακόμη και με ραγιάδικη προβιά. Είναι η ώρα της αλήθειας των... Λακεδαιμονίων.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2008-11-28 00:00:00.0)
Η απλή και διευρυμένη αναπαραγωγή του κεφαλαίου (2003-12-07 00:00:00.0)
Σε εταιρίες τα ταξί (2001-02-22 00:00:00.0)
Η επιστημονική βάση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου (2001-01-21 00:00:00.0)
Η ανεργία σύμφυτη του καπιταλισμού (2000-08-27 00:00:00.0)
Η στρατηγική της διεθνοποίησης (1997-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ