Δευτέρα 17 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Απειλές και επιθέσεις κατά πολιτών

Εννιά πολίτες νεκροί και 18 τραυματίες στη Βαγδάτη από μισθοφόρους που εργάζονται για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μπαράζ επιθέσεων κυρίως κατά πολιτών εξαπέλυσαν οργανώσεις που διατείνονται ότι πρόσκεινται στην «αλ Κάιντα», λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση που διατύπωσε η οργάνωση «Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ», ομπρέλα εξτρεμιστών μαχητών, απειλώντας να «αιματοκυλήσει το Ιράκ κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού». Η ίδια οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη και για τη δολοφονία του σουνίτη φυλάρχου Αμπντούλ Σατάρ Αμπού Ρίσα, του επικεφαλής του «Συμβουλίου Σωτηρίας της επαρχίας Ανμπάρ», που είχε ηγηθεί 50 φυλών κατά της «αλ Κάιντα», αλλά συνεργάστηκε στενά και με τους κατοχικούς, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια και σε πολλούς ομόδοξούς του.

Χτες, μόνο, στο Ιράκ, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 30 άνθρωποι, κυρίως πολίτες. Στην επαρχία Ντιγιάλα, περισσότεροι από 100 ένοπλοι εισέβαλαν σε δύο χωριά σουνιτών που είχαν σταθεί ενάντια στη δράση της «αλ Κάιντα» χαρακτηρίζοντάς την προβοκατόρικη. Κατά την εισβολή, σκοτώθηκαν 14 πολίτες, τραυματίστηκαν δεκάδες και πυρπολήθηκαν τουλάχιστον 12 καταστήματα, μέχρις ότου οι κάτοικοι καταφέρουν να απωθήσουν τους μαχητές. Αλλοι έξι πολίτες σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας σε καφέ στο Τουζ Χουρμάτου, έξω από το Κιρκούκ, ενώ στη Βαγδάτη από έκρηξη βόμβας σκοτώθηκαν άλλοι δύο πολίτες.

Στη δυτική Βαγδάτη, όμως, σημειώθηκε και ένα άλλο εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό, που αποτελεί και δείγμα για το πού ακριβώς οδεύουν τα πράγματα. Αυτοκινητοπομπή με μισθοφόρους που εργάζονται για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άνοιξε πυρ αδιακρίτως μετά από ήχο έκρηξης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννιά πολίτες και να τραυματιστούν 18. Στο σημείο έσπευσαν μετά από ώρα Αμερικανοί στρατιώτες, οι οποίοι έγιναν στόχος της οργής των κατοίκων.

Τέλος, χτες, για άλλη μια φορά, οι βουλευτές που πρόσκεινται στον ακραίο σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ αποχώρησαν από την κυβέρνηση συνασπισμού του Νούρι αλ Μάλικι, κατηγορώντας τη για αθέτηση των δεσμεύσεών της, χωρίς, όμως, να διευκρινίζουν τι ακριβώς εννοούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ