Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ
Ξεπέρασε τα 23 δισ. ευρώ στο 7μηνο

Στο 7μηνο Γενάρη - Ιούλη 2007, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό εφτάμηνο, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 4,2 δισ. ευρώ ή 28,3%

Με ξέφρενους ρυθμούς συνεχίζουν να αυξάνονται και φέτος οι «μαύρες τρύπες» των ελλειμμάτων της Ελλάδας με το εξωτερικό από τις κάθε είδους συναλλαγές της χώρας με τον υπόλοιπο κόσμο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας αυξήθηκε τον Ιούλη του 2007 κατά 1,9 δισ. ευρώ συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2006 και διαμορφώθηκε στα 2,3 δισ. ευρώ. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη είχε ως συνέπεια το συνολικό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για το εφτάμηνο Γενάρη - Ιούλη 2007 να σκαρφαλώσει στα 19.021 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 4.196 εκατ. ευρώ ή 28,3%συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2006.

Η Τράπεζα της Ελλάδας αποδίδει τη διόγκωση του συνολικού ελλείμματος της χώρας με το εξωτερικό κυρίως στην αύξηση του εμπορικού ελλείμματος και δευτερευόντως του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων. Στην ουσία, πάντως, η συνεχής άνοδος στα ελλείμματα του ισοζυγίου (εμπορικού και τρεχουσών συναλλαγών) αποτυπώνει ανάγλυφη την παραγωγική υποβάθμιση στην οποία οδήγησαν τη χώρα και γενικότερα την ελληνική οικονομία οι εφαρμοζόμενες - από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - αντιλαϊκές οικονομικές πολιτικές. Και βέβαια, η διόγκωση των ελλειμμάτων με το εξωτερικό δεν έχει καμιά σχέση με τη λεγόμενη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της χώρας, όπως κλαψουρίζοντας ισχυρίζονται οι διάφοροι «καλοθελητές» με στόχο τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Η ρίζα του κακού και των ελλειμμάτων του ισοζυγίου βρίσκεται στο μοντέλο «ανάπτυξης» που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στο φετινό εφτάμηνο στα 23,28 δισ. ευρώ, από 20,2 δισ. ευρώ το περσινό εφτάμηνο. Αυξήθηκε δηλαδή κατά 15,2% ή 3 δισ. ευρώ.

Η αύξηση κατά 4,2 δισ. ευρώ που παρουσιάζει στο 7μηνο Γενάρη - Ιούλη το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών οφείλεται κυρίως:

  • Στη μεταφορά κεφαλαίων που πληρώθηκαν στο εξωτερικό με τη μορφή «τόκων, μερισμάτων και κερδών». Το εν λόγω κονδύλι αυξήθηκε κατά 2 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη έχει να κάνει με την αποπληρωμή αυξημένων τοκοχρεολυσίων του δημόσιου χρέους σε μεγαλοδανειστές του εξωτερικού και επίσης με τη διανομή μερισμάτων από τα κέρδη «ντόπιων» επιχειρήσεων σε ξένους «επενδυτές»-μεγαλοεπιχειρηματίες
  • Στην αύξηση των ποσών που πληρώθηκαν στο εξωτερικό για αγορές πλοίων που παραγγέλλει το «ντόπιο» εφοπλιστικό κεφάλαιο. Η εν λόγω εκροή διογκώθηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ. Η τέτοια εξέλιξη έχει να κάνει με την πολιτική απαξίωσης των ντόπιων ναυπηγείων στο πλαίσιο του νέου διεθνούς καταμερισμού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ