Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Η «ανεξαρτησία» η βασική διαφορά...

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- «Καθρέπτης» του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνονται το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου ήταν οι προτάσεις που συζήτησαν το περασμένο 48ωρο οι αντιπροσωπείες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών με την τρόικα της Ομάδας Επαφής (ΟΕ) στο Λονδίνο.

Οι μεν Κοσσοβάροι Αλβανοί υπέβαλαν χτες στην τρόικα ένα σχέδιο για σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου. Προεξοφλώντας ως «βέβαιη» την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου, η αντιπροσωπεία της Πρίστινας πρότεινε στο Βελιγράδι σχέσεις συνεργασίας σε επίπεδο ανεξάρτητων κρατών για θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος», για την προστασία μειονοτήτων, για την τύχη αγνοουμένων και την επιστροφή των προσφύγων. Ζήτησαν συνεργασία στην «υλοποίηση του κοινού οράματος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Πρότειναν στη Σερβία «συνεργασία» σε... θέματα «εδαφικής και αυτοκυριαρχικής ακεραιότητας»!

Ο πρόεδρος των Κοσσοβάρων Αλβανών Φατμίρ Σεϊντίου «τορπίλισε» ακολούθως οιαδήποτε ελπίδα για συμφωνία, απειλώντας και χτες ότι το Κοσσυφοπέδιο θα γίνει «σύντομα ανεξάρτητο... ασχέτως των συνομιλιών» με την τρόικα της ΟΕ.

Νωρίτερα (προχτές), η σερβική αντιπροσωπεία πρότεινε σχέδιο πέντε σημείων προκειμένου αυτό να υποβληθεί στην πρώτη άμεση συνάντηση με τους Κοσσοβάρους Αλβανούς στις 28 του μήνα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη. Πρότειναν σχεδόν τα πάντα εκτός από επισημοποίηση της ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου:

  • Επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για το μελλοντικό καθεστώς της επαρχίας στο πλαίσιο ουσιαστικής αυτονομίας εντός Σερβικής Δημοκρατίας.
  • Συγκεκριμενοποίηση της κατανομής εξουσιών μεταξύ Σερβίας -Κοσσυφοπεδίου.
  • Ρύθμιση οικονομικών θεμάτων «με σεβασμό στις συμφωνίες του Κοσσυφοπεδίου με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς».
  • Περιφερειακές πρωτοβουλίες.
  • Παρουσία διεθνούς κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με πολιτική και στρατιωτική συμμετοχή...

Ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς απ' την Πράγα δήλωσε χτες πως η επίτευξη συμφωνίας για το Κοσσυφοπέδιο είναι δυνατή «εάν συγκεκριμένοι πολιτικοί από ΕΕ και ΗΠΑ σταματήσουν να ενθαρρύνουν τις προσπάθειες των Κοσσοβάρων Αλβανών για ανεξαρτησία»... Διαμήνυσε τέλος πως το Βελιγράδι δεν προτίθεται να παραχωρήσει το Κοσσυφοπέδιο για μία θέση στην ΕΕ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ