Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Δίκη σε βάρος των κομμουνιστών

Από παλιότερη διαδήλωση των Ούγγρων κομμουνιστών
Από παλιότερη διαδήλωση των Ούγγρων κομμουνιστών
ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Σήμερα πραγματοποιείται η δίκη σε βάρος των στελεχών του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος στην πόλη Σέκεσφέχερβαρ, με την κατηγορία περί «λίβελου που έγινε δημόσια», επειδή χαρακτήρισαν απόφαση του Δικαστηρίου της Βουδαπέστης του 2005 ως πολιτική δίωξη. Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα της χώρας, μπορούν να καταδικαστούν μέχρι και 2 χρόνια φυλάκιση.

Πώς στήθηκε το σκηνικό της δίωξης

Ολα ξεκίνησαν ότι τον Ιούνη του 2005 ο τότε αντιπρόεδρος του κόμματος Αττίλα Βάιναϊ εξαπέλυσε μια πλατιά πολιτική και ιδεολογική επίθεση ενάντια στην ηγεσία του κόμματος, απαιτώντας αλλαγή της πολιτικής γραμμής, υποστηρίζοντας ότι οι κομμουνιστές θα πρέπει να συνεργαστούν και να συμπορευτούν με το Ουγγρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Η πλειοψηφία της ΚΕ και η πλειονότητα των κομμουνιστών απέρριψαν τη θέση αυτή, σημειώνοντας ότι το Ουγγρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι ένα καπιταλιστικό κόμμα, δεξιό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που υλοποιεί μια νεοφιλελεύθερη πολιτική. Στη συνέχεια, η ΚΕ αποφάσισε τη διαγραφή του Α. Βάιναϊ τον Μάρτιο του 2005 και λίγες βδομάδες αργότερα συγκάλεσε το 21ο Συνέδριο του κόμματος με σκοπό να αντιμετωπιστεί η πολιτική κρίση.

Ακολούθησε η προσφυγή της εσωτερικής αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Βάιναϊ στο Δικαστήριο της Βουδαπέστης, απαιτώντας να ακυρώσει τις αποφάσεις της ΚΕ του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος, κάτι που και έγινε. Στη συνέχεια, το Προεδρείο του κόμματος σε διακήρυξή του τόνισε ότι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν μια πολιτική απόφαση, που όμως «ενόχλησε» και έτσι το δικαστήριο απαίτησε από το Προεδρείο να ανακαλέσει την άποψη αυτή και στη συνέχεια άσκησε δίωξη σε βάρος όλης της ηγεσίας του κόμματος.

Η απόφαση αυτή παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας που δίνει σε όλους την ελευθερία έκφρασης γνώμης και αποσκοπεί στο να επιτεθεί στο κόμμα, να το διαλύσει, στα πλαίσια της πλατιάς αντικομμουνιστικής καμπάνιας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη.

Διεθνιστική Αλληλεγγύη

Πάντως, σημαντική στήριξη και αλληλεγγύη προς τους Ούγγρους κομμουνιστές δίνουν πολλά κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Λάος, ενώ πολλές νεολαιίστικες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων από την Τσεχία, τον Καναδά και τη Βρετανία συμμετείχαν σε διαδηλώσεις. Σημειώνεται, επίσης, ότι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) θα συμμετάσχουν στη σημερινή διαμαρτυρία που θα πραγματοποιηθεί έξω από το δικαστήριο του Σέκεσφέχερβαρ, ενώ στο Βερολίνο και στη Βρετανία θα πραγματοποιηθούν διαμαρτυρίες έξω από τις ουγγρικές πρεσβείες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ