Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΜΠΟΛΙΒΑΡΙΑΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ
Προχωράει η πολύπλευρη συνεργασία

Κουβανοί γιατροί στα πλαίσια της ALBA, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής
Κουβανοί γιατροί στα πλαίσια της ALBA, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής
ABANA.--

Η αξιολόγηση της προόδου των προγραμμάτων συνεργασίας που έχουν προωθηθεί στην «Εναλλακτική Μπολιβαριανή Λύση για την Αμερική» - ALBA και τα θέματα της ατζέντας της Συνόδου των Αρχηγών Κρατών, είναι το αντικείμενο της 2ης Συνάντησης των υπουργών που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα, με τη συμμετοχή των υπουργών της Κούβας, της Βενεζουέλας της Βολιβίας και της Νικαράγουας.

Κατά την έναρξη των εργασιών της Συνάντησης, ο οικοδεσπότης και υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Φελίπε Πέρες Ρόκε, επιβεβαίωσε ότι στόχος της ALBA παραμένει η ανάπτυξη της Λατινικής Αμερικής, βασισμένη όμως σε αρχές όπως η «συνεργασία και αλληλεγγύη των λαών» και συνάμα η «απομάκρυνση από τις αρχές του νεοφιλελευθερισμού». «Κατανοούμε ότι καμία χώρα σήμερα δε δύναται να αντιμετωπίσει τις τρομακτικές προκλήσεις του σημερινού κόσμου μόνη της. Για το λόγο αυτό είναι ανάγκη να παραμένει και να προωθηθεί η βασική αρχή της ALBA, η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών με τελικό στόχο το μετασχηματισμό των κοινωνιών σε δικαιότερες, πιο πολιτισμένες και πιο συμμετοχικές».

Πρόσθεσε δε ότι είναι πεπεισμένος ότι η ALBA δε θα εξελιχθεί σε μια «οικονομία της αγοράς», αντίθετα αποτελεί ανάχωμα για την επέκταση της αμερικανικής ALCA και ως παράδειγμα έφερε τα μέχρι στιγμής συντριπτικά αποτελέσματα των σχεδίων συνεργασίας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, όπως π.χ. του προγράμματος «Μιλάγκρο» όπου περισσότεροι από 800.000 ασθενείς με οφθαλμολογικά προβλήματα έχουν εγχειρηθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ