Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Αναβολή της δίκης των κομμουνιστών

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-

Αναβλήθηκε για τις 6 Νοέμβρη του 2007 η δίκη σε βάρος των στελεχών του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος που κατηγορούνται για «λίβελο που έγινε δημόσια» επειδή χαρακτήρισαν απόφαση του Δικαστηρίου της Βουδαπέστης του 2005 ως πολιτική δίωξη.

Η απόφαση αυτή ήρθε από τη δικαστή Ιλόνα Σαρκοζί αφού ολοκληρώθηκε η δικαστική διαδικασία με τον δημόσιο κατήγορο να ζητά την καταδίκη τους και αφού ακολούθησαν ερωτήσεις προς τους Ούγγρους κομμουνιστές. Για άλλη μια φορά οι Ούγγροι κομμουνιστές δήλωσαν πως έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους, δικαίωμα που απορρέει από το Σύνταγμα της χώρας, το οποίο αξιοποίησαν όταν χαρακτήρισαν τη συγκεκριμένη απόφαση του δικαστηρίου της Βουδαπέστης ως πολιτική, ενώ στη συνέχεια ζήτησαν από το δικαστήριο να ολοκληρώσει τη νομική διαδικασία και να τους κρίνει αθώους αφού κανένα έγκλημα δεν έχει διαπραχθεί.

Τη στιγμή της διαδικασίας, εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο της πόλης Σέκεσφέχερβαρ με σημαίες σε συμπαράσταση στους Ούγγρους κομμουνιστές. Παράλληλα, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν έξω από τις πρεσβείες της Ουγγαρίας στο Βερολίνο και το Λονδίνο, ενώ παρόμοιες κινητοποιήσεις σχεδιάζονται σε μια σειρά άλλες χώρες.

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος, Γκιούλα Τούρμερ, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά τη δικαστική διαδικασία, υπογράμμισε ότι υπερασπίστηκαν τα δικαιώματά τους και αποκάλυψαν τις προσπάθειες των κυβερνώντων καπιταλιστικών δυνάμεων να καταστρέψουν το Κόμμα λίγο πριν τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών εκλογών που μπορεί να πραγματοποιηθούν στο άμεσο μέλλον. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι ντροπή το γεγονός ότι η νέα δικαστική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί την παραμονή της σημαντικής μέρας για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, της 90ής επετείου της Μεγάλης Οχτωβριανής Επανάστασης.

Στη χώρα μας το ΚΚΕ επέδωσε προχτές επιστολή διαμαρτυρίας στην ουγγρική πρεσβεία, ενώ διαμαρτυρίες αναμένονται και σε άλλες χώρες από κομμουνιστικά κόμματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ