Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε ολικό αποκλεισμό τα παλαιστινιακά εδάφη

Associated Press

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σε ολικό αποκλεισμό των παλαιστινιακών εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Οχθης, προχώρησαν, χτες, οι ισραηλινές αρχές επικαλούμενες τους εορτασμούς για τη γιορτή του Γιομ Κιπούρ. Στο πλαίσιο του αποκλεισμού, αποσύρθηκαν και οι ισραηλινές δυνάμεις, μετά από τρεις ημέρες επιχειρήσεων και καταστροφής, από τον προσφυγικό καταυλισμό Αϊν Μπετ Ιλμάχ, έξω από τη Νάμπλους.

Κατά την επιχείρηση, σκοτώθηκαν δύο Παλαιστίνιοι μαχητές και ένας Ισραηλινός στρατιώτης, ενώ έγιναν 50 συλλήψεις και προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε σπίτια, στην υδροδότηση και στην ηλεκτροδότηση. Μεταξύ των συλληφθέντων, ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι είναι ο τοπικός στρατιωτικός επικεφαλής της «Χαμάς», που φέρεται να σχεδίαζε βομβιστική επίθεση κατά του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, παλαιστινιακές διπλωματικές πηγές διέρρεαν ότι ο πρωθυπουργός της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, Ισμαήλ Χανίγια, προσπάθησε, πριν από μερικά 24ωρα, διά μέσου «άλλου στελέχους» να έρθει σε επαφή με την ισραηλινή κυβέρνηση. Φέρεται να προθυμοποιήθηκε να ελέγξει πλήρως την εκτόξευση ρουκετών με αντάλλαγμα την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των μεθοριακών φυλακίων της περιοχής. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, η πρόταση της «Χαμάς» απορρίφθηκε. Η είδηση δεν επιβεβαιώνεται από καμία από τις δύο πλευρές, αν και είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορεί μια τέτοια πληροφορία.

Τέλος, στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, για πολλοστή φορά, οι αραβικές και μουσουλμανικές χώρες πίεσαν για την υιοθέτηση καταδικαστικού, για το Ισραήλ, ψηφίσματος, το οποίο, όμως, δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ