Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Απειλή επιδημίας χολέρας

Επανεμφάνιση των μισθοφόρων της «Blackwater»...

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Για άμεσο κίνδυνο επιδημίας χολέρας προειδοποίησε, χτες, για δεύτερη φορά τις τελευταίες μέρες, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Ηδη, έχουν καταγραφεί 29.000 κρούσματα οξείας γαστρεντερίτιδας, από τα οποία τα 1.500 είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα χολέρας. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων εντοπίζεται στις βόρειες κουρδικές περιοχές, όπου έχασαν τη ζωή τους και δέκα άνθρωποι. Εντούτοις, από χτες, άρχισαν να καταγράφονται κρούσματα και στην περιοχή της Βαγδάτης, προκαλώντας νέο κύμα ανησυχίας.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) επαναλαμβάνει ότι, με βάση τα στοιχεία που της έχουν χορηγήσει οι ιρακινές αρχές, πιθανότερη αιτία εμφάνισης της ασθένειας είναι το κατεστραμμένο, από τις κατοχικές επιχειρήσεις, υδροδοτικό δίκτυο και τα ελλιπή μέτρα καθαρισμού του νερού. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποτρέψουν το ξέσπασμα επιδημίας, οι ιρακινές αρχές άρχισαν, χτες, να χλωριώνουν τα αποθέματα νερού, όμως η ΠΟΥ εκτιμά ότι πιθανώς αυτό να μην αποδειχτεί αρκετό.

Τη δυσχερή κατάσταση προφανώς επιδεινώνει το γεγονός ότι αυξάνεται ραγδαία και ο αριθμός των, εσωτερικά, εκτοπισμένων Ιρακινών, που ζουν υπό άθλιες συνθήκες σε πρόχειρους καταυλισμούς. Παρά τους κατοχικούς ισχυρισμούς περί «προόδου στην ασφάλεια», τον Αύγουστο διπλασιάστηκε ο αριθμός των Ιρακινών που μετακινήθηκαν εσωτερικά και από τις αρχές του 2007 αυξήθηκε κατά 100% ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου στο εξωτερικό, όπως υποστηρίζει η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Κατά τ' άλλα, χτες, επανεμφανίστηκαν στους δρόμους οι μισθοφόροι της «Blackwater» μετά το αιματηρό επεισόδιο, της Κυριακής, όπου σκοτώθηκαν 11 πολίτες και τραυματίστηκαν 19 στη Βαγδάτη. Η αρχική «σκληρή» στάση της κυβέρνησης Μάλικι, που ήρε την άδεια λειτουργίας της εταιρείας και δήλωσε ότι θα επανεξετάσει το καθεστώς δραστηριοποίησης όλων των μισθοφορικών εταιρειών, έδωσε τη θέση της σε μια «έμμεση παραδοχή» ότι «δεν μπορεί να παρασχεθεί ασφάλεια στους ξένους διπλωμάτες από εμάς, οπότε...». Γενικώς, πάντως, κατοχικοί και συνεργάτες συμφώνησαν στη διατύπωση «συγκεκριμένου πλαισίου λειτουργίας» των μισθοφόρων...

Τέλος, άλλοι δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χτες, όπως και δύο συνεργάτες του Μεγάλου Αγιατολάχ, Αλί Σιστάνι, θρησκευτικού ηγέτη των σιιτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ