Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ
Εβαλαν μπροστά για την εφαρμογή του

Από τις περσινές κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο νόμο - πλαίσιο

Eurokinissi

Από τις περσινές κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο νόμο - πλαίσιο
Με το «καλημέρα» σας μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο υλοποίησης του αντιδραστικού νόμου - πλαίσιο. Στο βωμό της ιδιωτικοποίησης, «θυσιάζεται» ανάμεσα στα άλλα και η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων. Χαρακτηριστικό είναι το έγγραφο που απέστειλε το Τμήμα Διδακτικών Συγγραμμάτων της διεύθυνσης Δημοσιευμάτων και Εκδόσεων του Πανεπιστημίου της Αθήνας προς τη γραμματεία του Τμήματος Πληροφορικής, με το οποίο επιστρέφει στο τμήμα τις αποφάσεις για την «έγκριση εκτύπωσης και διανομής διδακτικών σημειώσεων» καθώς «ο νέος Νόμος 3549/2007, άρθρο 15 (ΦΕΚ 69/20-3-2007 τεύχος Α΄) δεν προβλέπει την εκτύπωση και διανομή σημειώσεων». Και συμπληρώνει ότι «αναμένουμε ερμηνευτική εγκύκλιο» του νόμου.

Χτες, με πρωτοβουλία της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας έγινε κινητοποίηση φοιτητών στο τμήμα πληροφορικής και στο Τμήμα Διδακτικών Συγγραμμάτων. Οι φοιτητές ξεκαθάρισαν ότι δεν προτίθενται να καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους για αγορά συγγραμμάτων ή σημειώσεων και ότι συνεχίζουν να διεκδικούν σταθερά και αμετακίνητα πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΠΚΣ της Σχολής Θετικών Επιστημών, αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι «στα περισσότερα μαθήματα μένουμε χωρίς σημειώσεις που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αποτελεί και το σύγγραμμα του μαθήματος»!

Σε εφαρμογή οι διατάξεις για διαγραφή φοιτητών

Την εφαρμογή της διάταξης του νόμου για διαγραφή σπουδαστών αποφάσισε το Τμήμα Γεωργικών Μηχανημάτων και Αρδεύσεων του ΤΕΙ Λάρισας.

Η απόφαση του τμήματος, που προκάλεσε την άμεση αγωνιστική αντίδραση της Πανσπουδαστικής στο ΤΕΙ Λάρισας - χτες οι σπουδαστές της ΠΚΣ προχώρησαν σε αποκλεισμό των γραφείων της διοίκησης του Ιδρύματος - αφορά σε όσους σπουδαστές έχουν υπερβεί τα όρια φοίτησης, δηλαδή έχουν περάσει 16 εξάμηνα από την πρώτη εγγραφή τους, οι οποίοι καλούνται να δηλώσουν εγγράφως ότι επιθυμούν τη συνέχεια των σπουδών τους και θα έχουν διορία πέντε ακαδημαϊκών ετών για να πάρουν το πτυχίο τους, αλλιώς θα διαγραφούν διαπαντός από το μητρώο του τμήματος. Πάνω από 120 σπουδαστές του τμήματος Γεωργικών Μηχανημάτων και Αρδεύσεων έχουν ειδοποιηθεί πως αν δε «συμμορφωθούν» θα διαγραφούν, ενώ ανάλογο κίνδυνο θα αντιμετωπίσουν γύρω στους 5.000 σπουδαστές, αν η απόφαση επεκταθεί και στ' άλλα τμήματα και σχολές του ΤΕΙ Λάρισας. Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για ρύθμιση που αφορά στο «φαίνεσθαι» του «ανταγωνιστικού» πανεπιστημίου, καθώς οι λεγόμενοι «αιώνιοι» φοιτητές δεν κοστίζουν στο ίδρυμα καθώς δε δικαιούνται φοιτητικής μέριμνας. Σαν ρύθμιση, δε, αγνοεί τη δύσκολη πραγματικότητα μέσα στην οποία καλούνται πολλοί εργαζόμενοι φοιτητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Πάντως, υπό την πίεση της χτεσινής αγωνιστικής κινητοποίησης, το θέμα θα συζητηθεί σήμερα σε συνεδρίαση της διοίκησης του ΤΕΙ.

Οι παραπάνω απόπειρες δεν είναι οι πρώτες και σίγουρα δε θα είναι οι τελευταίες. Χρειάζεται επαγρύπνηση, καθώς η «νέα» κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποφασισμένη και έτοιμη να προχωρήσει, γρήγορα και αποφασιστικά τις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» στην Παιδεία. Το ίδιο γρήγορη και αποφασιστική χρειάζεται να είναι η αντίδραση του σπουδαστικού και φοιτητικού κινήματος, το οποίο σε συνεννόηση με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και, γενικότερα, το λαϊκό κίνημα, μπορεί και πρέπει να οργανώσει την πάλη του για την απόκρουση και την ανατροπή των αντιδραστικών κυβερνητικών σχεδίων.

Η άμεση αντίδραση της Πανσπουδαστικής στο ΤΕΙ Λάρισας δείχνει το δρόμο. Οι σπουδαστές της ΠΚΣ δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για να μην εφαρμοστεί, συνολικά, ο νόμος - πλαίσιο, καλώντας σε αγωνιστική συστράτευση όλους τους σπουδαστές, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της παράταξης, που διακινήθηκε, μαζικά, χτες, στο χώρο του ΤΕΙ: «η συγκεκριμένη ενέργεια του τμήματος αποτελεί πρόκληση για όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα, όπως και για τους εργαζόμενους, καθώς παραβλέπει ότι οι φοιτητές έχουν καταδικάσει και απονομιμοποιήσει τον νόμο -πλαίσιο, μέσα από τους μεγαλειώδεις αγώνες του τελευταίου χρόνου. Γι' αυτό καλούμε τους φοιτητές και σπουδαστές να δυναμώσουν την πάλη τους, προκειμένου να μην εφαρμοστεί ο νόμος και να ορθωθούν συλλογικές αντιστάσεις απέναντι στο σύνολο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να πραγματοποιήσουμε δυναμικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να παρθεί πίσω η απόφαση του τμήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ