Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συλλυπητήρια για την απώλεια του Β. Εφραιμίδη

Συνεχίζουν να καταφτάνουν συλλυπητήρια τηλεγραφήματα στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του Βασίλη Εφραιμίδη.

Ο Ρενέ Πικέ, πρώην μέλος της Γραμματείας του κόμματος και πρώην μέλος της γαλλικής ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας της Ενωμένης Αριστεράς, σε επιστολή του προς την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει τα ακόλουθα:

«Αγαπητή Αλέκα,

Από την ομάδα του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληροφορήθηκα τον αιφνίδιο θάνατο του αγαπημένου μας Βασίλη Εφραιμίδη.

Θέλω να σας εκφράσω εκ μέρους των συντρόφων και εμού προσωπικώς όλη μου τη συμπάθεια. Ο Βασίλης ήταν ένας απ' αυτούς τους συντρόφους για τους οποίους έδειχνα πάντα πολύ ενδιαφέρον και φροντίδα. Συμβόλιζε, στα δικά μου μάτια, τις αξίες ενός μακρύ κοινού αγώνα για κάθε έναν από μας, στον οποίο ήταν αφοσιωμένος.

Σας ζητώ να πιστέψετε τα συναισθήματα αλληλεγγύης και αδελφοσύνης.

Ρενέ Πικέ

Πρώην μέλος της Γραμματείας του ΚΚΓ

Πρώην ευρωβουλευτής».

Συλλυπητήρια επιστολή απέστειλε και το Κόμμα Εργασίας της Τουρκίας. Στην επιστολή του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος Εργασίας αναφέρονται τα εξής:

«Αγαπητοί Σύντροφοι,

Πληροφορηθήκαμε με μεγάλη θλίψη το θάνατο του συντρόφου Βασίλη Εφραιμίδη. Δίχως αμφιβολία η απώλεια για το ΚΚΕ είναι βαριά.

Επιτρέψτε μας να εκφράσουμε συναισθήματα βαθιάς λύπης για την απώλεια μίας προσωπικότητας που φαίνεται πως είχε αφιερώσει όλη του τη ζωή στα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού. Προφανώς, ο χαμός του γίνεται πολύ αισθητός ιδιαίτερα σε μία περίοδο που οι επιθέσεις των κυρίαρχων τάξεων είναι πιο σφοδρές από ποτέ. Η απουσία της εμπειρίας και της αφοσίωσης του Βασίλη Εφραιμίδη θα γίνουν σίγουρα αισθητές από την ΚΕ και βεβαίως από το ΚΚΕ.

Εντούτοις, τέτοιες προσωπικότητες που είναι αφιερωμένες στο λαϊκό αγώνα αποτελούν πάντα μία φωτεινή δύναμη που καθοδηγεί ακόμη και μετά θάνατον. Αναμφίβολα οι σύντροφοί του θα θυμούνται και θα συνεχίσουν να μαθαίνουν από τα ιδανικά του, τον επαναστατικό του χαρακτήρα και όλη τη του ζωή, που ήταν αφιερωμένη στον αντιφασιστικό αγώνα.

Για μία ακόμη φορά, παρακαλούμε να κάνετε δεκτά τα συλλυπητήρια εκ μέρους του κόμματός μας. Είθε η ανάμνηση του συντρόφου Βασίλη Εφραιμίδη να φωτίζει το δρόμο στον αγώνα σας».

Σε επιστολή της Κεντρικής Επιτροπής του Λαϊκού Παλαιστινιακού Κόμματος αναφέρονται τα εξής:

«Η ΚΕ του ΛΠΚ θρηνεί βαθιά για την απώλεια του συντρόφου Βασίλη Εφραιμίδη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και για πολύ καιρό μέλους του ελληνικού και ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Βασίλης Εφραιμίδης ήταν ένας σπουδαίος μαχητής για την ευημερία της εργατικής τάξης και για ένα καλύτερο μέλλον όχι μόνον της Ελλάδας μα και της ανθρωπότητας.

Παρακαλούμε να εκφράσετε τα συλλυπητήριά μας στα μέλη της οικογένειάς του».

Στη συλλυπηπήρια επιστολή του Κόμματος των Εργατών Βελγίου αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Πληροφορηθήκαμε τον ξαφνικό θάνατο του αγαπητού μας συντρόφου Βασίλη Εφραιμίδη. Θα θέλαμε να εκφράσετε τα συλλυπητήριά μας στα μέλη της οικογένειάς του. Γνωρίζοντας τον σ, Εφραιμίδη μέσα από τη βιογραφία του εκτιμούμε καλύτερα τις πολιτικές αρετές και την ιδεολογία που έκαναν το ΚΚΕ ένα μαζικό κόμμα, που διακρίθηκε ιδιαίτερα στον αντιφασιστικό αγώνα.

Εκτιμούμε βαθύτατα τη βαθύτατη πίστη του σ. Εφραιμίδη στο κόμμα του. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την ακούραστη αφοσίωση που έδειχνε στα προβλήματα των εργατών. Ο σ. Εφραιμίδης είναι μια πηγή έμπνευσης για όλους τους κομμουνιστές στην Ευρώπη.

Για την ΚΕ: Ζαν Πεστιέ

Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών υπογραμμίζει: «Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια για το χαμό του Βασίλη Εφραιμίδη, διακεκριμένου κοινοβουλευτικού ανδρός και μαχητικού υπερασπιστή, από το βήμα του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας που ζει στην Κωνσταντινούπολη».

Ο καθηγητής και η κυρία Δημητρίου Νιάνια τονίζουν: «Με μεγάλη θλίψη μόλις επιστρέψαμε στην Ελλάδα πληροφορηθήκαμε το θάνατο του αγαπημένου μας φίλου και μεγάλου Ελληνα Βασίλη Εφραιμίδη, σπεύδουμε να σας συλλυπηθούμε για τη μεγάλη απώλεια και του κόμματος και του τόπου».

Σε άλλο τηλεγράφημα προς τον Χ. Φλωράκη ο Δ. Νιάνιας σημειώνει: «Ο τόπος έχασε έναν μεγάλο Ελληνα και μαχητή των ελληνικών δικαίων στο πρόσωπο του Β. Εφραιμίδη. Ως συνάδελφός του στην Ευρωβουλή εξετίμησα μαζί με όλους το ήθος, την ακεραιότητα και τη μαχητικότητα του Βασίλη. Γνωρίζω τους δεσμούς σας και θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια για τον αιφνίδιο θάνατό του που πληροφορήθηκα μόλις επέστρεψα στην Ελλάδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ