Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΤΟΥ ΣΙΝΕΜΑ
Λουκίνο Βισκόντι - Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ

Απτόητα τα γραφεία εκμετάλλευσης, ελλείψει ποιότητας, μας βομβαρδίζουν με την ποσότητα! Δέκα, ζωή να 'χουν, οι νέες ταινίες της βδομάδας, από τις οποίες μόνο δύο θα απασχολήσουν σοβαρά τους θεατές! Και οι δύο, δυστυχώς για τον σημερινό κινηματογράφο, είναι επαναλήψεις! Η μία, μάλιστα, το θαυμάσιο «Berlin Alexanderplatz», του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, δεν είναι, κατά μια έννοια, ακριβώς κινηματογραφικό έργο! Γυρίστηκε και για την τηλεόραση (έχει παιχτεί και στη χώρα μας από την ΕΡΤ). Πρόκειται για μια κινηματογραφική εποποιία που ξεπερνάει τις 15 ώρες (χωρίζεται σε 13 μέρη και θα παίζεται σε ενότητες. Σημείωση: Επικοινωνήστε με τον κινηματογράφο για λεπτομέρειες).

Μία, λοιπόν, η αμιγώς ταινία της βδομάδας! Πρόκειται για το πολιτικό αριστούργημα του Λουκίνο Βισκόντι «Γατόπαρδος» (1963). Η ταινία, με μοναδικό κινηματογραφικό και εικαστικό τρόπο, ασχολείται με την ιστορία της Ιταλίας στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα!

Μετά τον Βισκόντι, καθώς καταλαβαίνετε, το ...χάος! Μαύρες κωμωδίες, με δήθεν φιλοσοφικές αγωνίες, θρησκευτικού μάλιστα περιεχομένου, όπως «Τα μήλα του Αδάμ», του Δανού Αντρες Τόμας Γιένσεν. `Η το ...μετασωκρατικό «Ο δρόμος του ειρηνικού πολεμιστή», του Βίκτορ Σάλβα: «Πρέπει να καθαρίσεις το σώμα σου από την ένταση, να ελευθερώσεις το μυαλό σου από τη στάσιμη γνώση και να ανοίξεις την καρδιά σου στην ενέργεια της αληθινής συγκίνησης»! Πάρ' τ' αυγό και κούρευτο! Στο ίδιο πνεύμα, προς το φρικαλεότερο, και η δεύτερη - πάνω στο ίδιο θέμα - ρωσική ταινία (ο «θεός» να την κάνει ρωσική - τι δουλιά έχει αυτό το κατασκεύασμα με το ρωσικό κινηματογράφο;) του Τιμούρ Μπεκμαμπέτοφ «Οι φύλακες της μέρας». Μάχη μέχρις εσχάτων ανάμεσα στις δυνάμεις του σκότους και του φωτός! Ο Ρασπούτιν ήταν ένας άγγελος! Και τέλος, με τα μεταφυσικά, το «ψυχολογικό» μικροθρίλερ του Ντ. Τζ. Καρούζο «Υποψίες».

Μια χαζοκωμωδία, για να απειλείς τα μωρά να τρώνε το φαγητό τους (αλλιώς θα τους δείχνεις την ταινία πρωί, μεσημέρι, βράδυ)! Πρόκειται για την ερωτική κομεντί του Σκοτ Χικς, «Εχετε κάνει κράτηση;». Πιο ενδιαφέρουσα, για γέλιο, και για ξεκούραση, η ταινία κινούμενων σχεδίων του Μπραντ Λιούις «Ο Ρατατούης»! Καλοκάγαθα ποντίκια βοηθάνε τους (ερωτευμένους) ανθρώπους!

Αφήσαμε τελευταία τα δυο ντοκιμαντέρ της βδομάδας. Το πρώτο, «Pink Floyd: The Wall», του Αλαν Πάρκερ, δυστυχώς, απλώς βιντεοκλιπάρει, και μάλιστα χωρίς φαντασία, μερικές από τις θαυμάσιες μουσικές συνθέσεις του περίφημου μουσικού συγκροτήματος! Κρίμα! Το δεύτερο, «Είδωλα στον καθρέφτη», του Γιάννη Βαμβακά, είναι πιο τίμιο. Αναφέρεται, συγκρατημένα και χωρίς μεγάλες εξάρσεις (αλλά αρκετά κατατοπιστικά), στη ζωή και στο έργο του πολύ καλού ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ