Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΤΕ - COSMOTE
Κοινό πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης

Τον εαυτό του διόρισε επικεφαλής στην COSMOTE ο Π. Βουρλούμης

Να αποσυνδέσει τις διοικητικές ανακατατάξεις από τις ραγδαίες διεργασίες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ομίλου ΟΤΕ, επιχειρεί η ηγεσία του Οργανισμού.

Με ανακοίνωσή της, η διοίκηση του ΟΤΕ χαρακτηρίζει «τελείως αβάσιμα, που στερούνται σοβαρότητας», τα δημοσιεύματα που συνδέουν την παύση του διευθύνοντα συμβούλου της COSMOTE Ε. Μαρτιγόπουλου με την ισχυροποίηση της ΜΑΡΦΙΝ στη μετοχική σύνθεση του ΟΤΕ (κατέχει το 10,8% των μετοχών). Ωστόσο, στην πρώτη ανακοίνωση - προαναγγελία ουσιαστικά της ...παραίτησης Μαρτιγόπουλου, η διοίκηση του ΟΤΕ έκανε λόγο για «διαφωνία σε θέματα στρατηγικής».

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο που προωθεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Π. Βουρλούμης είναι ο πλήρης έλεγχος της θυγατρικής, με την ανάκτηση και του υπόλοιπου 33% των μετοχών της COSMOTE (σήμερα ο ΟΤΕ κατέχει το 67%). Οπως είναι αυτονόητο, η προοπτική αυτή δίνει υπεραξία στον όμιλο του ΟΤΕ και κατά συνέπεια καθιστά ακόμα πιο ελκυστική την προσέλευση του «στρατηγικού εταίρου», που αναζητά η κυβέρνηση για τον όμιλο του ΟΤΕ. Από την πλευρά του και για ευνόητους λόγους, ο Ε. Μαρτιγόπουλος είχε εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή του στην προοπτική συγχώνευσης ΟΤΕ - COSMOTE.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η συγχώνευση OTE - COSMOTE θα μπορούσε να αυξήσει κατά 15% τα κέρδη ανά μετοχή του ΟΤΕ αν γίνει η εξαγορά των μετοχών με μετρητά και κατά 5% αν γίνει με μετοχές. Η συμφωνία - υποστηρίζουν - θα είναι ευκολότερη αν γίνει με μετοχές, καθώς ο ΟΤΕ ελέγχει το 67% της θυγατρικής και μπορεί να κάνει τη συγχώνευση υποχρεωτική. Με άλλους υπολογισμούς, οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η συγχώνευση θα μπορούσε να προσθέσει 9% στα κέρδη του ΟΤΕ το 2009, ενώ πιθανολογούν ότι την επίσπευση των διεργασιών προκάλεσε ο όμιλος της ΜΑΡΦΙΝ, ο οποίος σήμερα κατέχει το 10,8% των μετοχών του ΟΤΕ και, όπως εκτιμάται, έχει στόχο την πλήρη άλωση του Οργανισμού.

Στο μεταξύ, ο Π. Βουρλούμης, στη θέση του Ε. Μαρτιγόπουλου, διόρισε τον ...εαυτό του, με την επίκληση ότι «το άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, οι συνεχείς εξελίξεις στις τηλεπικοινωνίες και κυρίως η επερχόμενη σύγκλιση υπαγορεύουν στον όμιλο του ΟΤΕ ενιαία στρατηγική». Αναπληρωτής του Π. Βουρλούμη ορίστηκε ο Μ. Τσαμάζ, ο οποίος από τον Απρίλη του 2006 ήταν διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής OTEGlobe.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ