Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Τα αντεργατικά προεόρτια του «Καποδίστρια 2»

Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προβλέπει εφτάμηνη «δοκιμαστική» υπηρεσία και όρους δουλιάς στα πρότυπα των ιδιωτικών επιχειρήσεων

Στόχος του προωθούμενου ΠΔ είναι το βάθεμα της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στους δήμους και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών τους
Στόχος του προωθούμενου ΠΔ είναι το βάθεμα της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στους δήμους και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών τους
Εργαζόμενοι με ημερομηνία λήξης είναι το «μοντέλο» προσλήψεων που επιβάλλει η κυβέρνηση στους δήμους, δημιουργώντας το πλαίσιο λειτουργίας που θα αποδώσει το μέγιστο της εργασιακής εκμετάλλευσης μετά και την εφαρμογή του «Καποδίστρια 2». Σε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπεται η εφτάμηνη δοκιμασία για όσους προσληφθούν στις ανώνυμες εταιρείες των δήμων και κατόπιν η αξιολόγησή τους από τον εκάστοτε προϊστάμενο, η οποία και θα κρίνει αν είναι ικανοί ή όχι για την υπηρεσία. Κατά τα πρότυπα των προσλήψεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που ήδη εφαρμόζονται στον ΟΤΕ, οι εργαζόμενοι που τελικώς θα μένουν στην υπηρεσία θα συνάπτουν σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούν να διαβούν το δρόμο προς την έξοδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ, οι υποψήφιοι θα υπόκεινται σε προφορική συνέντευξη, την οποία θα μπορεί να διεκπεραιώνει ακόμα και η ίδια η εταιρεία ή μέλη που αυτή ορίζει, από λειτουργούς του δημόσιου τομέα έως ιδιώτες ειδικούς επιστήμονες. Στην ίδια συνέντευξη θα λαμβάνεται υπόψη και η συνολική προσωπικότητα του υποψηφίου, κατά τα πρότυπα του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, που, ανάμεσα σε άλλα, ελέγχει την εντός αλλά και εκτός υπηρεσίας συμπεριφορά του υπαλλήλου. Η δε διαδικασία προσλήψεων διεκπεραιώνεται από επιτροπή αξιολόγησης της εταιρείας, η οποία καταρτίζει τους οριστικούς πίνακες των προσληφθέντων και τους αποστέλλει προς το ΑΣΕΠ για έγκριση.

Δηλαδή, η διαδικασία ανατίθεται σε εξωδημοτικούς παράγοντες, κάτι βέβαια που δεν προκαλεί εντύπωση, αφού η ίδια η φιλοσοφία της λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων είναι έξω από τον ουσιαστικό θεσμικό έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι διαδικασίες πρόσληψης που προβλέπονται σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία των Ανωνύμων Εταιρειών αλλά και την εκκαθάριση συνολικά των δημοτικών επιχειρήσεων των δήμων, που σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων θα επιφέρει απολύσεις πλεονάζοντος προσωπικού. Ηδη, οι δήμοι προχωρούν στην εκκαθάριση των δημοτικών επιχειρήσεών τους, κάτι που συνεπάγεται και κλείσιμο αλλά και συγχώνευση.

Σχέδιο νόμου που είχε κατατεθεί πριν τις εκλογές στη Βουλή (δεν ψηφίστηκε ακόμα) προέβλεπε την παράταση της διαδικασίας εκκαθάρισης μέχρι τα τέλη του επόμενου χρόνου και τη δυνατότητα μετάταξης του πλεονάζοντος προσωπικού. Το σχέδιο ΠΔ δίνει τη δυνατότητα άμεσης σύστασης από τους δήμους ανωνύμων εταιρειών με τους παραπάνω επαχθείς όρους πρόσληψης. Οροι που εξυπηρετούν τη γενικότερη φιλοσοφία λειτουργίας των ανωνύμων εταιρειών, δηλαδή με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σε συνεργασία και σύμπραξη με το ιδιωτικό κεφάλαιο. Για το θέμα η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) θα έχει τις επόμενες μέρες επαφές με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ