Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
Αναζητείται διέξοδος

Παγιδευμένη η κυβέρνηση από την πολιτική της ονοματολογίας

Διέξοδο από τον κλοιό των αμερικανικών πιέσεων που εκδηλώνονται με μοχλό την υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων αναζητά η ελληνική κυβέρνηση. Η σαφής τοποθέτηση του Προέδρου της ΠΓΔΜ στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία η χώρα του δεν πρόκειται να αλλάξει ονομασία, αλλά και το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον να προχωρήσει την ένταξη αυτής της χώρας στο ΝΑΤΟ περιγράφουν τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που έχει να αντιμετωπίσει η Αθήνα.

Τα δεδομένα που εξέτασαν χτες στη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, και η υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, περιγράφουν τη δυσμενή θέση στην οποία έχει βρεθεί η κυβέρνηση:

  • Η πλειοψηφία των χωρών - μελών του ΟΗΕ αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»
  • Μέχρι το Φλεβάρη η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει πάρει τις αποφάσεις της σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ
  • Η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης καθώς και η παρουσία του ΛΑ.Ο.Σ. στη Βουλή περιορίζουν τις δυνατότητες ελιγμών
Το σενάριο

Αντιμέτωπη με αυτή την πραγματικότητα η κυβέρνηση εξετάζει σενάρια διεξόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει συζητηθεί μια διαδικασία η οποία εκτιμάται πως μπορεί να εκτονώσει τις πιέσεις που θα προκύψουν από τη δεδομένη, όπως χαρακτηρίζεται, δυσμενή κατάληξη αυτής της υπόθεσης. Σύμφωνα, λοιπόν, με το σενάριο που έχει εξεταστεί, η ελληνική κυβέρνηση θα υιοθετήσει «άκαμπτη» στάση στο θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και θα δηλώσει ότι δε θα συμφωνήσει να ενταχθεί η χώρα στη συμμαχία αν προηγουμένως δεν επιλυθεί το θέμα της ονομασίας. Με τη στάση αυτή, η ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει ενδεχομένως το (υπερ)πατριωτικό «κοινό» στο εσωτερικό. Ταυτόχρονα, όμως, θα βοηθήσει ώστε η υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ να οδηγηθεί προς συζήτηση στη ΓΣ του ΟΗΕ. Εκεί, όπως είναι γνωστό, απαιτείται η πλειοψηφία των 2/3 προκειμένου να υιοθετηθεί το αίτημα της ΠΓΔΜ να γίνει αποδεκτό από τον Οργανισμό το συνταγματικό όνομα της χώρας. Ηδη, 123 χώρες - μέλη της ΓΣ του ΟΗΕ αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ ως Δημοκρατία της Μακεδονίας στις διμερείς τους σχέσεις. Για να πετύχουν τη μετονομασία στον ΟΗΕ οι ηγέτες της ΠΓΔΜ, αν θεωρούν δεδομένη τη θετική ψήφο των 123, χρειάζεται να βρουν ακόμη 5 χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ