Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Προϋπολογισμός περικοπών

ΠΑΡΙΣΙ.--

Μια πρώτη γεύση του σχεδίου προϋπολογισμού, του πρώτου υπό την Προεδρία Σαρκοζί, δόθηκε χτες στα γαλλικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με την πρώτη αυτή παρουσίαση, ο προϋπολογισμός στοχεύει, όπως υποστηρίζουν οι συντάκτες του, στην «ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας».

Πώς σκοπεύει να το πετύχει αυτό; Με παροχή (πενιχρών επί της ουσίας) κινήτρων στους εργαζόμενους, φοροελαφρύνσεις στα υψηλά εισοδήματα ώστε να «ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις», και γενική αύξηση της άμεσης φορολογίας σε όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά στρώματα, αλλά και της έμμεσης... Επίσης, οΝικολά Σαρκοζί υποστηρίζει ότι θα εξοικονομηθούν πολλά χρήματα από τη μείωση του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων, αφού δε θα αντικατασταθεί παρά μόνο ένας στους δύο που θα συνταξιοδοτηθούν.

Οι εταίροι της Γαλλίας στην ΕΕ πιέζουν το Παρίσι να «λάβει μέτρα μείωσης του δημόσιου ελλείμματος και του χρέους της». Αναλυτές, πάντως, επισήμαιναν, ως πρώτο σχόλιο, ότι ο προτεινόμενος προϋπολογισμός δε φαίνεται να μπορεί να πετύχει αυτούς τους στόχους. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι το έλλειμμα δε θα πέσει κάτω από 2,3% από 2,4% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, ενώ ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης θα αγγίξει το 2,5% από 2% που είναι σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ