Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΕΙ - ΤΕΙ
Σε εφαρμογή πλευρές του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου

Στο ένα μετά το άλλο στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας γίνεται απόπειρα να μπει σε εφαρμογή κομμάτι κομμάτι ο αντιδραστικός νέος νόμος - πλαίσιο. Περικοπή δωρεάν διανομής συγγραμμάτων, επιχειρηματική λειτουργία, εσωτερικοί κανονισμοί, επιτροπές «αξιολόγησης», περιορισμός φοίτησης, που είναι ρυθμίσεις του νόμου, εμφανίζονται στις σχολές, γεγονός που καθιστά αναγκαία την επαγρύπνηση ώστε να είναι άμεση η απάντηση των φοιτητών, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων για να μην εφαρμοστεί, να αποσυρθεί ο νόμος - πλαίσιο.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα, στις 11 το πρωί, στην Πρυτανεία, προχωρούν μετά από κάλεσμα της ΠΚΣ φοιτητές των τμημάτων της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, απαιτώντας άμεση και δωρεάν διανομή των εργαστηριακών σημειώσεων. Να θυμίσουμε ότι το Τμήμα Διδακτικών Συγγραμμάτων του πανεπιστημίου έχει βάλει «πάγο» στις εκτυπώσεις εργαστηριακών σημειώσεων στο πανεπιστημιακό τυπογραφείο, καθώς ερμηνεύοντας το νόμο σημειώνει ότι «δεν προβλέπει την εκτύπωση και διανομή σημειώσεων». Ωστόσο, συμπληρώνει ότι αναμένει ερμηνευτική εγκύκλιο...

Η ουσία είναι ότι οι φοιτητές στα περισσότερα εργαστήρια μένουν χωρίς σημειώσεις, που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αποτελούν και το σύγγραμμα του μαθήματος! Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΠΚΣ, «δε θα τους αφήσουμε να μας πετάξουν από τη σχολή μας. Ούτε έχουμε, ούτε θέλουμε να δίνουμε 1.000 ευρώ και πάνω σε φωτοτυπίες για τα βιβλία και τους εργαστηριακούς οδηγούς... ούτε θα βγάλουμε τα μάτια μας να τα διαβάζουμε στο Ιντερνετ που μας λένε κάποιοι γαλάζιοι και πράσινοι καλοθελητές».

Στο μακρύ κατάλογο της εφαρμογής της διάταξης του νόμου - πλαισίου για διαγραφή φοιτητών που ξεπερνούν το όριο φοίτησης προστίθεται και η Γεωπονική, όπου η Γραμματεία ανυπομονώντας να μπει ο νόμος - πλαίσιο σε εφαρμογή και χωρίς καν να περιμένει να έρθει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, τοιχοκόλλησε ανακοίνωση και καλεί τους φοιτητές να «συμμορφωθούν» για να μη διαγραφούν. «Αγνοώντας» για άλλη μια φορά την πραγματικότητα, ότι πολλοί από τους φοιτητές εργάζονται για να μπορέσουν να σπουδάσουν, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Κινητοποίηση στο γραφείο «επιχειρηματικών ιδεών»

Χτες το πρωί οι σπουδαστές του ΤΕΙ Χαλκίδας, ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα της Πανσπουδαστικής ΚΣ του ιδρύματος, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το γραφείο «υποστήριξης επιχειρηματικών ιδεών». Το γραφείο ήταν άδειο και οι σπουδαστές τοιχοκόλλησαν ανακοίνωση της ΠΚΣ η οποία ενημερώνει τους σπουδαστές για το γεγονός ότι ανοίγουν παραμάγαζα των επιχειρήσεων στις σχολές.

Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΠΚΣ, «πρόκειται για ένα έργο που σκοπό έχει κατά κύριο λόγο να εισαγάγει τη λογική της διαχείρισης της εκπαίδευσης από επιχειρηματικά κέντρα, ώστε να έρθουν αμέσως μετά και να αναλάβουν τη λειτουργία των ιδρυμάτων. Βασικός στόχος τους είναι η διαμόρφωση φτηνού ευέλικτου εργατικού δυναμικού, η ένταση της εκμετάλλευσης, η αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου». Και καταλήγει: «Οι σπουδαστές των ΤΕΙ ζούμε στο πετσί μας την ταξική εκμετάλλευση, αφού ήδη εργαζόμαστε. Δεν έχουμε αυταπάτες. Δεν ντρεπόμαστε για την εργατική τάξη στην οποία ανήκουμε εμείς και οι οικογένειές μας! Θέλουμε όμως την Παιδεία και την εργασία που θα ικανοποιούν τις ανάγκες μας και πρέπει να αγωνιστούμε για να τις κατακτήσουμε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περικυκλώνουν σήμερα το υπουργείο Παιδείας (2009-01-15 00:00:00.0)
Νέο βήμα στην κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων (2008-11-06 00:00:00.0)
Με κινητοποιήσεις διεκδικούν δωρεάν Παιδεία (2008-10-04 00:00:00.0)
Θέλουν να διαγράψουν σπουδαστές (2007-09-22 00:00:00.0)
Ψήφος στην ΠΚΣ για πτυχία με αξία, δουλιά με δικαιώματα (2005-03-27 00:00:00.0)
Με ψίχουλα δε γίνεται δωρεάν παιδεία (1995-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ