Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Προκαλούν οι σκοταδιστές

Με τη συνέχιση της αντιπαράθεσης εθνικισμού και κοσμοπολιτισμού, των δύο πόλων του σύγχρονου σκοταδισμού, με «ολίγη» από το ποιος είναι αρμόδιος για να κρίνει τα βιβλία, συνεχίστηκε και χτες η συζήτηση για την απόσυρση του βιβλίου της Στ΄ Δημοτικού.

Από την πλευρά της, η συγγραφική ομάδα του βιβλίου δηλώνει ότι «η κυβέρνηση διαπράττει ένα σοβαρό θεσμικό και πολιτικό ολίσθημα αποσύροντας το μόνο εγκεκριμένο, μέσα από νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες, βιβλίο της ΣΤ΄ Δημοτικού και αποκλείοντας τους εκπαιδευτικούς από την αξιολόγησή του». Σε επίπεδο διαδικασίας και τήρησης των θεσμών - για να αποφύγουν την επί του περιεχομένου συζήτηση - κινήθηκαν οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΝ, με τον Γ. Μπαλάφα, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, να δηλώνει ότι το «μείζον πρόβλημα» είναι αν «ακολουθείται η θεσμοθετημένη διαδικασία» και όχι «αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με τον τρόπο που παρουσιάζονται συγκεκριμένα γεγονότα».

Εντελώς συμπτωματικά γεγονότα, την παρουσίαση των οποίων δεν πρέπει να κρίνουμε, είναι για παράδειγμα το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου όπου η περίοδος της Αναγέννησης παρουσιάζεται μέσα από τη φράση «μέσα σε μια ατμόσφαιρα χαράς οι άνθρωποι δημιουργούν σπουδαία έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, αρχιτεκτονικής και λογοτεχνίας» Πότε; το 1400! Ο κόσμος όλος, χωρίς τάξεις και διαφορές, ήταν στην καλή χαρά! Κι αυτό το λένε επιστημονική προσέγγιση της ιστορίας. Οπως λίγο μετά παρουσιάζεται η Γαλλική Επανάσταση χωρίς αναφορά στις τάξεις, σαν κόντρα ενός κακού βασιλιά και του κλήρου με μια «τρίτη τάξη». Κι αμέσως πιο κάτω στη σελίδα με τον τίτλο «Η Ευρώπη στα νεότερα χρόνια» η Οχτωβριανή Επανάσταση εξαφανίζεται, δε συνέβη ποτέ. Οπως άγνωστο παραμένει και το τι είναι η ΕΕ: Καπιταλισμός ή σοσιαλισμός; Εκεί που η επιστήμη δίνει ρέστα είναι στη σελίδα για το εργατικό κίνημα στη χώρα μας. Οπου εξαφανίζεται το γεγονός ότι η εργατική τάξη απέκτησε πολιτικό φορέα, το ΚΚΕ. Εξίσου επιστημονικά, στις σελίδες για τα πρόσφατα χρόνια, εξαφανίζεται το γεγονός ότι αυτό το κόμμα, το ΚΚΕ, είχε κηρυχτεί παράνομο. Η μόνη επιστημονική πλευρά του βιβλίου ήταν ότι πράγματι με επιστημονικό τρόπο εξαφανίζει κάθε ίχνος πάλης των τάξεων.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή πήρε σαφή και συγκεκριμένη θέση, υπογραμμίζοντας ότι η συζήτηση, όπως εξελίσσεται μεταξύ εθνικιστών και κοσμοπολιτών, είναι αποπροσανατολιστική. Και αποκάλυψε την ουσία, δηλαδή την αντιεπιστημονικότητα και αποσπασματικότητα που διαχέεται στις νέες «παιδαγωγικές» μεθόδους και βιβλία, ανάμεσά τους και το επίμαχο βιβλίο της Ιστορίας.

  • Με δήλωσή του, ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης υπενθυμίζει ότι εξαρχής είχε διαπιστώσει την επιχείρηση αποδόμησης της «ελληνικότητας» και ότι το βιβλίο ήταν μόνο ένα τμήμα αυτής της επιχείρησης, σημαντικό και κρίσιμο «γιατί στόχος αυτή τη φορά υπήρξε το πιο ευαίσθητο κομμάτι για το μέλλον της χώρας: Τα τρυφερά μας νιάτα...». Ακόμα σημειώνει ότι «ανήκω στη γενιά που ζυμώθηκε με κορυφαία ιστορικά γεγονότα συμμετέχοντας ενεργητικά στη διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας μας» και επισημαίνει ότι «το ιστορικώς αληθές είναι σε κάθε περίπτωση εκείνο που στην περίπτωσή μας ως Λαού συνδέεται με την αναζήτηση, την υπεράσπιση και την ανάδειξη της "ελληνικότητας" σε βάθος χρόνου».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ