Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Λήξη της απεργίας στην «Τζένεραλ Μότορς»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε μια κατ' αρχήν συμφωνία, της οποίας οι λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, κατέληξαν χτες, μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν πάνω από 10 βδομάδες και τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση, η συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία (UAW) και η διοίκηση της «General Motors».

Ο πρόεδρος της UAW δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι επανέρχονται κανονικά πλέον στην εργασία τους - από τις 4 πμ της Τετάρτης - κι εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συμφωνία με τη διοίκηση της επιχείρησης θα επικυρωθεί εντός της βδομάδας από όλα τα μέλη της UAW.

Στην τριήμερη απεργία έλαβαν μέρος 73.000 εργαζόμενοι, μέλη του συνδικάτου, στη μεγαλύτερη κινητοποίηση σε εθνικό επίπεδο στην εταιρεία από το 1970, όταν και είχε πραγματοποιηθεί η απεργία που διήρκεσε 67 ημέρες. Πρέπει να σημειωθεί ότι ουσιαστικά οι εργαζόμενοι εξανάγκασαν την ηγεσία της UAW να μην υποκύψει στις πιέσεις της «General Motors» και αποδεχτεί τη σαρωτική για τα δικαιώματά τους συμφωνία καθώς το Σαββατοκύριακο, έμοιαζαν να πλησιάζουν σε συμφωνία. Ομως, μόλις έληξε η επίσημη ημερομηνία του τέλους των διαπραγματεύσεων και καθώς η εταιρεία δε δεσμευόταν για την εξασφάλιση των προγραμμάτων περίθαλψης και σύνταξης, αλλά ούτε για τη συνέχιση της παραγωγής των υπό σχεδιασμό και ανάπτυξη νέων αυτοκινήτων της εταιρείας, ξεκίνησαν από τη Δευτέρα την απεργία. Αρχικά μόνο σε πέντε εργοστάσια και μετά η απεργία εξαπλώθηκε σα φωτιά και στις 82 εργοστασιακές μονάδες στη Βόρεια Αμερική.

Ωστόσο, είναι φανερό ότι ο συμβιβασμός της συνδικαλιστικής ηγεσίας που οδήγησε σε κάποιες γενικόλογες δεσμεύσεις για την εξασφάλιση περίθαλψης και του συνταξιοδοτικού προγράμματος, χωρίς να διευκρινιστούν επακριβώς, κινήθηκε στη ρότα της συναίνεσης και της αποδοχής της παγίδας της «ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης» ...που οφείλουν να συμβάλλουν οι εργαζόμενοι. Αυτό όμως υπολείπεται παρασάγγας από τις πραγματικές ανάγκες των εργατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ