Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΙΑΝΜΑΡ
Νεκροί στις διαδηλώσεις

ΡΑΝΓΚΟΥΝ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν για ένατη μέρα, χτες στους δρόμους της Ρανγκούν, πρωτεύουσας της Μιανμάρ (Βιρμανίας), με επικεφαλής της πορείας βουδιστές μοναχούς, ζητώντας «εκδημοκρατισμό του καθεστώτος», με αφορμή κύμα αυξήσεων που έφερε ο διπλασιασμός της τιμής των καυσίμων. Το στρατιωτικό καθεστώς, μπροστά στις δεκάδες χιλιάδες των διαδηλωτών, επέλεξε τη βίαιη αντιμετώπιση των διαμαρτυριών, με αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, αρκετοί να τραυματιστούν και πάνω από 200 να συλληφθούν.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν επενέβη ο στρατός και οι «δυνάμεις καταστολής ταραχών», επιτιθέμενοι με δακρυγόνα και πυροβόλα όπλα εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών, βουδιστών μοναχών και πολιτών.

Οι κινητοποιήσεις κατά της χούντας - που στηρίχθηκε επί σειρά ετών από το δυτικό ιμπεριαλισμό - στη Βιρμανία προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις, δεδομένης τόσο της έκτασης που πήραν, όσο και της ύπαρξης σαφών συμφερόντων στην περιοχή από τις χώρες της Δύσης.

Ουδέτερη στάση φαίνεται να κρατούν μέχρι στιγμής Ρωσία και Κίνα, που χαρακτηρίζουν τις κινητοποιήσεις εσωτερικό θέμα της χώρας, στο οποίο δεν πρέπει να υπάρξει ξένη επέμβαση.

Ωστόσο, χτες αργά το βράδυ συγκλήθηκε έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για διαβουλεύσεις με θέμα την κατάσταση στη Μιανμάρ, όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων του σώματος, Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, σημειώνοντας ότι η απόφαση ελήφθη κατόπιν αιτήματος «ευρωπαϊκών χωρών - μελών».

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, εξακολουθούν να κάνουν λόγο για ανάγκη «εκδημοκρατισμού της χώρας», χαρακτηρίζοντας τις εξελίξεις «πολύ ανησυχητικές»...

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, είπε ότι θα ζητήσει από την ΕΕ να συνεδριάσει με θέμα τα γεγονότα στη Μιανμάρ και το ξέσπασμα της βίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ