Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΓΙΑΣΙΚΕΒΙΤΣΙΟΥΣ
Πανάκριβες κόντρες συμφερόντων

Θα 'λεγε κανείς ότι «είναι πολλά τα λεφτά, Αρη», σύμφωνα με την περιβόητη ατάκα του ελληνικού κινηματογράφου. Περίπου 8,5 εκατ. ευρώ η αμοιβή κάποιου που στο σύστημα του επαγγελματικού αθλητισμού το να βάζει μια μπάλα σε ένα καλάθι ξεφεύγει από τα όρια της άθλησης και ανάγεται στα πιο προσοδοφόρα επαγγέλματα, τουλάχιστον γι' αυτούς που θεωρούνται ότι βρίσκονται στην ελίτ του κλάδου. Η μεταγραφή του Λιθουανού παίκτη Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στον Παναθηναϊκό μετά τη ...γαλαντομία των ιδιοκτητών της ομάδας των αδερφών Γιαννακόπουλου στιγματίζει τον ελληνικό επαγγελματικό αθλητισμό καθώς είναι η ακριβότερη μέχρι σήμερα σε όλα τα αθλήματα. Τα πανηγύρια από αθλητικές εφημερίδες, που έφτιαξαν διθυράμβους, αγγίζουν το μέγεθος της υπερβολής και της δημιουργίας μιας εικονικής πραγματικότητας, μιλώντας για συνολική αναβάθμιση του πρωταθλήματος μπάσκετ.

Το γεγονός ότι μια ομάδα έχει τη δυνατότητα, χάρη στα κέρδη που έχουν οι ιδιοκτήτες της από τις επιχειρήσεις τους, να κάνει τέτοιες μεταγραφές, δε σημαίνει και αναβάθμιση του πρωταθλήματος. Ιδιαίτερα μάλιστα τη στιγμή που είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι υπόθεση δύο-τριών ομάδων που απλά έχουν τα λεφτά. Γιατί από κει και πέρα ...το χάος. Οι περισσότερες ομάδες της Α1 φυτοζωούν από τα χρέη που άφησαν άλλοι επιχειρηματίες και την ...έκαναν την κρίσιμη ώρα που η αναλογία «δούναι και λαβείν» τους έβγαζε χαμένους.

Ο σημερινός επαγγελματικός αθλητισμός, και ειδικότερα το μπάσκετ, δεν είναι ξεκομμένος από το γενικότερο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος. Ενός συστήματος των αντιθέσεων, με τους πλούσιους να είναι ...κράτος εν κράτει και τους υπόλοιπους να έχουν το ρόλο του ...φτωχού συγγενή. Και φυσικά οι κόντρες (άρα και οι επενδύσεις που θα κάνουν) προέδρων-ιδιοκτητών για τη δική τους εσωτερική μάχη κατάκτησης των πρωτείων (με ό,τι κέρδος για τους ίδιους αυτό συνεπάγεται) δεν έχουν σχέση με αθλητισμό. Σε αυτήν την εσωτερική μάχη μάλιστα έχουν τη βοήθεια και της πολιτείας, όπως δείχνει το παράδειγμα των εκάστοτε κυβερνήσεων της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ. Πότε με τη μορφή της ...σανίδας σωτηρίας είτε για σώσιμο από τα χρέη είτε να δημιουργήσουν τα δικά τους γήπεδα (φυσικά εκμεταλλεύσιμα από τους ίδιους). Και πότε με τις πολιτικές εξυπηρέτησης του κεφαλαίου. Αλήθεια... μήπως αυτές οι πολιτικές δεν είναι η αιτία ώστε σήμερα κάποιος μεγαλοϊδιοκτήτης μιας ομάδας να έχει τη δυνατότητα να ξοδεύει δισ. ευρώ από τα κέρδη της βιομηχανίας του (τα οποία προέρχονται πάντα από την εκμετάλλευση των εργαζομένων) προκειμένου να κάνει ...το κομμάτι του σε μια εσωτερική κόντρα (όπως λ.χ. στον αθλητισμό);.

  • Χωρίς να δυσκολευτεί ιδιαίτερα, η Ολύμπια Λάρισας προκρίθηκε στην επόμενη φάση του Κυπέλλου. Επιβλήθηκε στην Αμαλιάδα της (τυπικά γηπεδούχου) Ολυμπιάδας Πατρών με 73-53.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ