Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Περιβαλλοντολογικές υποκρισίες

Ενα εκατομμύριο ευρώ θα πρέπει να πληρώσει η ΔΕΗ για την παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Μια επιχείρηση που ελέγχεται κατά 51% από το κράτος, τιμωρείται επειδή παραβίασε τους νόμους του κράτους. Ποιος ελέγχει τι και ποιος ευθύνεται για τι;

Σαφώς η ΔΕΗ, όπως και κάθε επιχείρηση, οφείλει να μην παραβιάζει τους νόμους, πολύ περισσότερο αυτούς που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος. Αλλά, ποιος ευθύνεται για την παραβίαση αυτή, αν όχι η κυβέρνηση; Ποιος ευθύνεται, αν όχι η κυβέρνηση, για το ότι η ΔΕΗ δε φρόντισε να έχει ολοκληρώσει τις επενδύσεις σε αντιρρυπαντικές τεχνολογίες εγκαίρως; Ποιος ευθύνεται, αν όχι η κυβέρνηση, που η ΔΕΗ λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και έτσι θεώρησε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να δαπανήσει χρήματα προς αυτή την κατεύθυνση; Αυτή είναι η μία πλευρά του ζητήματος.

Η άλλη συνδέεται με το ποιος πληρώνει τη νύφη. Σε κάθε περίπτωση την πληρώνει ο λαός. Αυτός θα πληρώσει το πρόστιμο, όπως και αυτός «πλήρωσε» την υπέρβαση των ρύπων από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ.

Ας αφήσουν τις υποκρισίες. Σίγουρα υπάρχουν πολιτικοί λόγοι πίσω από το πρόστιμο. Είτε για να αναδειχτεί η περιβαλλοντική «ευαισθησία» της κυβέρνησης, είτε για να εμφανιστεί ο φτηνός λιγνίτης ως «ακριβός» λόγω των προστίμων, είτε για να προχωρήσει η επιχείρηση στις απαραίτητες αναβαθμίσεις των μονάδων της για να πουληθούν σε ιδιώτες «καθαρές».

Εδώ είμαστε και θα δούμε...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ