Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι «ανησυχίες» της ΓΣΕΕ

Πριν από 15 περίπου μέρες, καθώς κλιμακωνόταν η προεκλογική περίοδος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε στους δημοσιογράφους ένα έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση δήλωνε διατεθειμένη να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο, ώστε αυτά να εξομοιωθούν με τα όρια που ισχύουν για τους άντρες, όπως επιτάσσει η ΕΕ. Το συγκεκριμένο έγγραφο ήταν απάντηση σε σχετικό αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, τελικά, παρέπεμψε τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το ζήτημα.

Με μια λάβρα ανακοίνωση, τότε, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είχε καταφερθεί ενάντια στην κυβέρνηση και τα «λάθη» που είχε διαπράξει στο χειρισμό του θέματος. Σε δήλωσή του, μάλιστα (12/9/2007), ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας σημείωνε χαρακτηριστικά: «Οπως είναι φυσικό, αυτή η "επιχειρηματολογία" μάς εμβάλλει σε ανησυχία αν πραγματική κυβερνητική στόχευση είναι η διατήρηση ή αν εμμέσως υποκρύπτεται διάθεση αλλαγής των υφιστάμενων ορίων ηλικίας». Αυτά λέγονταν και γράφονταν τότε, που προεκλογικές ανάγκες του ΠΑΣΟΚ απαιτούσαν από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να «ξεσπαθώνει».

Χτες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων με αντικείμενο τη «νομική τεκμηρίωση και τη διαμόρφωση υποστηρικτικής γραμμής θέσεων και επιχειρημάτων, για την αντιμετώπιση ενώπιον του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της παραπομπής της χώρας, σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο». Πέραν όλων των άλλων, στην επιτροπή συμμετέχουν και από δυο εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το έργο της Επιτροπής θα ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών.

Είναι φανερό ότι η «ανησυχία» της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας για τις προθέσεις της κυβέρνησης πήγε περίπατο σε διάστημα μικρότερο των δυο βδομάδων. Εξέλιξη καθ' όλα αναμενόμενη, αν σκεφτεί κανείς ότι στην πραγματικότητα δεν έχει τίποτα να χωρίσει με την κυβέρνηση. Αλλωστε, για τις εργαζόμενες στο Δημόσιο μετά το 1993 τα όρια συνταξιοδότησης έχουν ήδη αυξηθεί στα 65 χρόνια με το νόμο Σιούφα. Ενώ στα πλαίσια της ευρωενωσιακών κατευθύνσεων, όπως αυτές ενσωματώνονται και στο νόμο Ρέππα, η τάση αύξησης των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι κεντρικό στοιχείο κάθε νομοθετικής παρέμβασης.

Οπως είναι γνωστό, το ΠΑΣΟΚ διατήρησε το νόμο Σιούφα και έφερε το νόμο Ρέππα. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι συνένοχοι στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, είτε αυτή αφορά τα γενικά όρια, είτε αυτά των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, είτε τις γυναίκες, είτε τους άνδρες. Και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έρχεται απλά να το επιβεβαιώσει. Ας το πάρουν σοβαρά υπόψη τους οι εργαζόμενοι, τώρα που «ζεσταίνεται» το ζήτημα του Ασφαλιστικού και κάποιοι ανεβάζουν δημαγωγικά ξανά τους τόνους, καμωνόμενοι τους υπερασπιστές των εργαζομένων. Η μπογιά τους είναι πολύ ξεφτισμένη για να «πιάσει»...


Περ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ