Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Εκλέχτηκε το νέο προεδρείο
  • Νέος πρόεδρος ο Δ. Σιούφας
  • Η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου Ε΄ Αντιπρόεδρος και η Ε. Παντελάκη γραμματέας της Βουλής

Eurokinissi

Με 158 ψήφους υπέρ και 141 λευκά σε σύνολο 299 ψηφισάντων βουλευτών αναδείχτηκε χτες νέος πρόεδρος της Βουλής ο Δ. Σιούφας. Την υποψηφιότητα του Δ. Σιούφα στήριξαν με επίσημες δηλώσεις τους και οι 10 βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. και με δεδομένο ότι τα δύο κόμματα έχουν συνολικά 162 βουλευτές (152 η ΝΔ και 10 ο ΛΑ.Ο.Σ.), προκύπτει ότι σημειώθηκαν τέσσερις διαρροές από την επίσημη γραμμή των δύο κομμάτων. Πάντως, ασφαλή συμπεράσματα για την προέλευση των διαρροών δεν μπορούν να εξαχθούν, αφού η ψηφοφορία ήταν μυστική και κανένας βουλευτής δε βγήκε δημόσια να ανακοινώσει τη διαφοροποίησή του.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο νέος πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, απευθυνόμενος στο Σώμα, υποσχέθηκε ότι θα είναι «πρόεδρος όλης της Βουλής και όλων των βουλευτών». Είπε ότι η «πατρίδα μας διανύει σήμερα τη μακροβιότερη περίοδο δημοκρατικής ομαλότητας στη σύγχρονη ιστορία της» και σε αυτό, τόνισε, συνέβαλαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλοι οι έως σήμερα πρωθυπουργοί, καθώς και «οι επικεφαλής κομμάτων που έφυγαν από κοντά μας, ο Ε. Αβέρωφ, ο Γ. Μαύρος, ο Χ. Φλωράκης».

Ο Δ. Σιούφας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε αλλαγές στον Κανονισμό Λειτουργίας της Βουλής, προκειμένου όπως είπε να «αναβαθμιστεί ο ρόλος του βουλευτή», ενώ εξέφρασε την επιθυμία του για μεταστέγαση της Βουλής «σε άλλο σύγχρονο κτίριο με τις αναγκαίες υποδομές». Ταυτιζόμενος με τις κυβερνητικές προθέσεις, ζήτησε από τους βουλευτές να «ανταποκριθούν με βαθιά συναίσθηση πολιτικής ευθύνης» στη διαδικασία της αντιδραστικής αναθεώρησης του Συντάγματος, αφού η νέα Βουλή είναι αναθεωρητική.

Χτες το απόγευμα ολοκληρώθηκε η εκλογή του προεδρείου με την ανάδειξη των πέντε αντιπροέδρων της Βουλής, των κοσμητόρων και των γραμματέων. Κατά τον Κανονισμό, το πρώτο κόμμα εκλέγει τρεις αντιπροέδρους και από έναν το δεύτερο και το τρίτο κόμμα. Εκλέχθηκαν από τη ΝΔ οι Γ. Σούρλας (212 ψήφοι), Ε. Παπαδημητρίου (209) και Α. Νεράντζης (209), από το ΠΑΣΟΚ ο Φ. Πετσάλνικος (258) και από το ΚΚΕ η Β. Νικολαΐδου (224). Γραμματέας εκ μέρους του ΚΚΕ εκλέχθηκε η Ε. Παντελάκη.

Με δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Α. Κανταρτζής ανέφερε ότι πάγια θέση του ΚΚΕ «που επανειλημμένα έχουμε προβάλει, είναι να εκπροσωπούνται στο Προεδρείο της Βουλής όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες. Θα επιδιώξουμε τροποποίηση του Κανονισμού ώστε να προσαρμοστεί σε αυτή την ανάγκη». Είχε προηγηθεί δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο καλούνταν τα κόμματα να ανακοινώσουν τις θέσεις τους για το συγκεκριμένο θέμα και τονιζόταν ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για την εκλογή αντιπροέδρων θα ψηφίσει τον υποψήφιο που θα εκφράσει τη διάθεσή του για εκλογή αντιπροέδρων από όλα τα κόμματα».

Σήμερα το απόγευμα ξεκινάει στη Βουλή η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Στη σημερινή διαδικασία μοναδικός ομιλητής θα είναι ο πρωθυπουργός και η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ