Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ
Ετοιμο το σχέδιο ... πολυτεμαχισμού!

Η μετατροπή των Γενικών Διευθύνσεων σε ΑΕ ανοίγει το δρόμο νέας ιδιωτικοποίησης και απειλεί τα εργασιακά δικαιώματα

Βάση για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ, για την οποία το ΚΚΕ προειδοποιούσε προεκλογικά, αποτελούν τα σχέδια της κυβέρνησης και της διοίκησης για τις αλλαγές στην εταιρική δομή του ομίλου. Με την κυβέρνηση να έχει δώσει το «πράσινο φως» για τις αλλαγές στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Τ. Αθανασόπουλο, και με οδηγό τις αντιλαϊκές επιταγές της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας, το επιχειρηματικό σχέδιο (αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες) προβλέπει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τη μετατροπή των Γενικών Διευθύνσεων της ΔΕΗ σε Ανώνυμες Εταιρείες. Παράλληλα, η ΔΕΗ προσανατολίζεται να κάνει χρήση του δικαιώματος εξαγοράς του 30% της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ).

Οι εξελίξεις χτυπούν το «καμπανάκι του κινδύνου» τόσο για τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ, όσο και για τα λαϊκά νοικοκυριά που θα επωμιστούν νέα οικονομικά βάρη μέσω της αύξησης των τιμολογίων. Οι πληροφορίες του «Ρ» αναφέρουν ότι σκοπός της διοίκησης της ΔΕΗ είναι να κάνει πράξη τη διάσπαση της επιχείρησης με τη δημιουργία Ανωνύμων Εταιρειών:

  • Μεταφοράς
  • Διανομής
  • Παραγωγής
  • Λιγνιτωρυχείων
  • Εμπορίας

Το εταιρικό σχήμα του ομίλου ενδέχεται να συμπληρωθεί από τη συμμετοχή στη ΔΕΠΑ ΑΕ, εάν προχωρήσει σε εξαγορά, τη θυγατρική της ΔΕΣΦΑ ΑΕ και από μία ακόμη θυγατρική, 100% εμπορική ΑΕ, που θα έχει ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εταιρείες SENCAP ΑΕ (από κοινού με την αμερικανική «Γκόντουρ Γκλόμπαλ»), ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ και ΛΑΡΚΟ ΑΕ θα παραμείνουν ως έχουν, ενώ οι υφιστάμενες εταιρείες ΔΕΗ ΡΟΔΟΣ ΑΕ και ΔΕΗ ΚΡΗΤΗ ΑΕ πιθανά να ενσωματωθούν στη νέα εταιρεία παραγωγής. Η ΔΕΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΕ, η οποία συμφωνήθηκε να μεταβιβάσει το μερίδιό της στην TELLAS ΑΕ, ίσως να συνεχίσει να λειτουργεί ρυθμίζοντας τα ζητήματα μίσθωσης του δικτύου της ΔΕΗ για τηλεπικοινωνιακούς σκοπούς.

Με την πολυδιάσπαση της ΔΕΗ δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω ιδιωτικοποίησής της και με έμμεσους τρόπους. Ακόμη και μια ολόκληρη θυγατρική μπορεί να πωληθεί χωρίς να αλλάξει το ποσοστό συμμετοχής (51%) του κράτους στη μητρική ΔΕΗ ΑΕ! Ενδεικτικό είναι ότι και σήμερα η άμεση συμμετοχή του κράτους είναι μικρότερη από 51% σε μια σειρά από υφιστάμενες θυγατρικές εταιρείες της ΔΕΗ, όπως στη SENCAP (25,56%), στη ΛΑΡΚΟ (14,62%), στην TELLAS (25,56%). Ωστόσο, το πιθανότερο είναι η διοίκηση της επιχείρησης να προχωρήσει σε συνεργασίες στην παραγωγή και σε άλλους τομείς με ενεργειακούς κολοσσούς κατά τα πρότυπα της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ, η οποία συνεργάζεται στρατηγικά με τη γαλλική EDF, εξετάζει συνεργασία με την ισπανική «Iberdrola» και δέχεται προτάσεις και από άλλες μεγάλες εταιρείες.

Σε κάθε περίπτωση τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων της ΔΕΗ οδεύουν προς αμφισβήτηση, μπροστά στο νέο σκηνικό των ΑΕ, και οι ίδιοι έχουν αρχίσει να ανησυχούν για τα σχέδια της διοίκησης και τις επιπτώσεις πάνω τους. Με βασικό κριτήριο την ανταγωνιστικότητα επιχειρήσεων, μονάδων και υπηρεσιών, αναμένονται αφόρητες πιέσεις προς τις διοικήσεις των θυγατρικών ΑΕ για την αύξηση της κερδοφορίας τους. Παράγοντες της ΔΕΗ εκτιμούν ότι μόνο η μετατροπή της Διεύθυνσης Μεταφοράς σε ΑΕ θα αλλάξει το σκηνικό στις χρεώσεις του συστήματος με συνέπεια την επιβάρυνση των τιμολογίων περισσότερο από 20%!!! Και αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς οι αλλαγές που προωθούνται εξυπηρετούν απόλυτα το στόχο - πρόβλεψη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και κυβερνητικών στελεχών για αύξηση των τιμολογίων κατά 30%.

Οι αναδιαρθρώσεις στη ΔΕΗ, οι υφιστάμενες αλλά και οι νέες εγκρίσεις αδειών της ΡΑΕ για νέες μονάδες φυσικού αερίου και άνθρακα, αλλά και για μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διαμορφώνουν το νέο, έντονα ιδιωτικοποιημένο τοπίο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ