Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ - ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΕΣ
Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο

Συνεχίζεται η λεκτική αντιπαράθεση για το βιβλίο Ιστορίας της Στ' Δημοτικού

Συνεχίζεται η κενή περιεχομένου και αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο όψεων του ίδιου νομίσματος, που αμπαλάρονται άλλοτε στο όνομα του «διαρκώς αδικημένου ελληνισμού» και άλλοτε στο όνομα της «προάσπισης θεσμών» και της «μεταμοντέρνας προοδευτικότητας». Ο στόχος και το αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης εθνικιστών και κοσμοπολιτών, κοινός: Η απομάκρυνση από την ιστορική αλήθεια, το ανάθεμα στην επαναστατική πάλη ανά τους αιώνες.

Για «δικαίωση των ιδεών, των αρχών και των αξιών που αποτελούν θεμέλια της σημερινής ελληνικής δημοκρατίας», έκανε λόγο, όπως ήταν αναμενόμενο εξάλλου, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, νομάρχης Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος στην απόσυρση του βιβλίου της Στ' Δημοτικού. Για θεσμικό ατόπημα, κάνει λόγο ο καθηγητής Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Λιάκος, ενώ ο Θαν. Βερέμης πρόεδρος του ΕΣΥΠ εντοπίζει στο βιβλίο που αποσύρθηκε «ένα ενδιαφέρον προτέρημα: Να φτιάξει ένα νέο είδος αναγνώστη». Χωρίς γνώση, κρίση και συνείδηση, συμπληρώνουμε εμείς.

Την προάσπιση του ταξικού χαρακτήρα του βιβλίου στην ακόμη πιο αντιδραστική εκδοχή του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος μιλώντας στη ΝΕΤ τη θεωρεί ως «κάποιες ίσως ατυχείς εκφράσεις σε μια καλή νέα προσέγγιση, ψύχραιμη της ιστορίας, όπως το "συνωστισμό", οι οποίες έδωσαν λαβή για ένα βρώμικο πολιτικό παιχνίδι». Ο Αν. Φλαμπουράρης, υπεύθυνος για τα θέματα Παιδείας του ΣΥΝ, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση ευθυγραμμίστηκε με τους πιο αντιδραστικούς και εθνοκάπηλους κύκλους της ιεραρχίας της Εκκλησίας, δυνάμεων του ΛΑ.Ο.Σ. κι άλλων αντιδραστικών πολιτικών κύκλων».

Διαφορετική άποψη, διατυπώνει μία από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, το ΔΗΚΚΙ που αναφέρει ότι «το βιβλίο κατασκευάστηκε για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των πολιτικά απαράδεκτων συμφωνιών Παπανδρέου - Τζεμ, οι οποίες έγιναν κάτω από αμερικάνικη επιδιαιτησία και επιταγή και εκτός των άλλων περιείχαν και τη μονομερή υποχρέωση της χώρας μας να ξαναγράψει την ιστορία σύμφωνα με τις ανάγκες της Νέας Τάξης και των Ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της για την Ελλάδα και ολόκληρη τη Βαλκανική».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ευτυχία τού να είσαι ...δούλος (2007-01-31 00:00:00.0)
Πανέμορφοι σελιδοδείκτες (2003-03-30 00:00:00.0)
Κανένα τεχνητό δίλημμα ούτε στον πρώτο ούτε στο δεύτερο γύρο (2002-09-19 00:00:00.0)
Μέτρα προώθησης της αντιμεταρρύθμισης (2001-02-01 00:00:00.0)
Βιβλιοπαρουσιάσεις (1998-11-18 00:00:00.0)
Ντοκουμέντο αγωνιστικής Αυτοδιοίκησης (1998-09-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ