Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΙΛΟΣ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ»
Εκβιαστικά τελεσίγραφα πριν το ξεπούλημα

«Βάλτε πλάτη» για να σώσουμε τον όμιλο της «Ολυμπιακής», ώστε στη συνέχεια να τον ιδιωτικοποιήσουμε με καλύτερους όρους. Σε διαφορετική περίπτωση, θα βάλουμε «λουκέτο». Αυτό είναι στην ουσία το εκβιαστικό τελεσίγραφο της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους του ομίλου, όπως διατυπώθηκε χτες από τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών Κ. Χατζηδάκη προς τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ).

Σε συνάντηση των δύο πλευρών, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι ειλημμένη απόφαση είναι η ιδιωτικοποίηση του ομίλου, ενώ ισχυρίστηκε ότι το κλείσιμο δεν είναι στόχος της κυβέρνησης. Επανέλαβε παλιότερες υποσχέσεις του πρωθυπουργού ότι δε θα θιγούν οι εργαζόμενοι και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την ηγεσία της ΟΣΠΑ να εξασφαλίσει τη συναίνεση των εργαζομένων ώστε να εφαρμοστεί απρόσκοπτα το κυβερνητικό σχέδιο για το μέλλον του ομίλου.

Μετά τη συνάντηση, ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε, κινδυνολογικά, ότι θα κινηθεί με «ανθρωπιά, αλλά και με ρεαλισμό» για τη σωτηρία της εταιρείας, χωρίς όμως να παραγνωρίζει και τα «πραγματικά οικονομικά της στοιχεία». Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν θα μπει «λουκέτο», σε περίπτωση που δε διαγραφούν τα χρέη της εταιρείας, ο υπουργός είπε: «Η εντολή που έχω από τον πρωθυπουργό, είναι να κάνω ό,τι μπορώ, προκειμένου να σωθεί η εταιρεία. Και αυτό θα κάνω μέσα στα πλαίσια της ΕΕ». Ωστόσο, έσπευσε, στην ουσία, να προεξοφλήσει ότι από τη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο για τις Μεταφορές επίτροπο της ΕΕ Ζακ Μπαρό, δε θα προκύψει τίποτα συγκεκριμένο, ακριβώς επειδή θα χρειαστεί «να κάνουμε πάρα πολλές συναντήσεις και σε πολιτικό και σε υπηρεσιακό επίπεδο μέχρι να δούμε κάποια αποτελέσματα».

Ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ Μ. Πατέστος, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, πρόβαλε με ικανοποίηση τη «διαβεβαίωση» του υπουργού ότι δεν είναι στις επιδιώξεις του το κλείσιμο της ΟΑ. Τάχθηκε αόριστα υπέρ της επιβίωσης και ανάπτυξης της εταιρείας, χωρίς να αναφερθεί στο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Στο ίδιο πνεύμα και ο πρόεδρος του Σωματείου Συμβασιούχων Αντ. Κόλλιας στάθηκε στην υπουργική «διαβεβαίωση», επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να τηρήσει την υπόσχεση που είχε δώσει από το 2004, για τη μονιμοποίηση 609 συμβασιούχων, από τους 4.500 χιλιάδες που απασχολούνται συνολικά στον όμιλο.

Ο Κ. Ησυχος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, είπε ότι η έκτη απόπειρα ιδιωτικοποίησης της ΟΑ θα καταλήξει και πάλι σε αποτυχία, με τη διαδικασία που επιλέγει η κυβέρνηση με δογματικό τρόπο.

Ο Γ. Πέππας, εκπρόσωπος των εργαζομένων στη διοίκηση της ΟΑ, είπε ότι «δε νομιμοποιείται η κυβέρνηση να προχωρήσει de facto σε ένα συμψηφισμό, χωρίς να λάβει υπόψη της την πραγματικότητα μέσα στην οποία κινείται η "Ολυμπιακή" στο ευρωπαϊκό περιβάλλον».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ

Εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο Β. Αθανασόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση, αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο που θέσπισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ακολουθεί την πολιτική της ιδιωτικοποίησης του ομίλου, χωρίς να βγάζει τα αναγκαία συμπεράσματα. Εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του ΠΑΜΕ στην ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής» και πρόσθεσε: «Εμείς καλέσαμε την κυβέρνηση να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Επιδίωξή μας είναι να ξεσηκώσουμε τους εργαζόμενους, με σκοπό να μην επιτρέψουμε να συντελεστεί ένα τέτοιο έγκλημα». Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν τα στελέχη του ΠΑΜΕ θα μετέχουν στο διάλογο, με βάση το κυβερνητικό σχέδιο για την ΟΑ, ξεκαθάρισε ότι «σε έναν προσχηματικό διάλογο με προειλημμένες αποφάσεις, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δε θα συμμετέχει». Και, τέλος, στην ερώτηση «πώς θα προστατευτούν οι εργαζόμενοι», ο Β. Αθανασόπουλος τόνισε ότι οι «εργαζόμενοι με αγώνες στο δρόμο θα αποτρέψουμε και θα ανατρέψουμε την πολιτική της ιδιωτικοποίησης».

Αγωνιστικό υπόμνημα

Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους του Ομίλου της «Ολυμπιακής» να μπλοκάρουν κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της εταιρείας και να αγωνιστούν για μια δημόσια και ενιαία «Ολυμπιακή», ενταγμένη σε έναν δημόσιο φορέα αερομεταφορών, απευθύνουν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στην «Ολυμπιακή». Παράλληλα, με υπόμνημα που κατέθεσαν στον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Κ. Χατζηδάκη εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΟΑ από την κυβέρνηση και καταθέτουν τις προτάσεις τους που απευθύνονται πρώτα και κύρια στους εργαζόμενους για την οργάνωση της πάλης τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ