Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αντισυνταγματικός ο Πατριωτικός Νόμος

ΠΟΡΤΛΑΝΤ.--

Αντισυνταγματικές χαρακτήρισε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ορεγκον των ΗΠΑ δύο διατάξεις του Πατριωτικού Νόμου που ψηφίστηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη του 2001 για την υποτιθέμενη καταπολέμηση της τρομοκρατίας, επειδή επιτρέπουν την έκδοση εντάλματος έρευνας χωρίς προφανή αιτία.

Οπως αποφάσισε η ομοσπονδιακή δικαστής, Αν Αϊκεν, ο Πατριωτικός Νόμος «επιτρέπει στα εκτελεστικά τμήματα της κυβέρνησης να διεξάγουν παρακολουθήσεις και έρευνες Αμερικανών πολιτών χωρίς να δίνουν την προφανή αιτία, όπως ορίζει η Τέταρτη Τροπολογία» του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Η υπόθεση αφορούσε τον Μπ. Μέιφιλντ από το Ορεγκον, ο οποίος εσφαλμένα είχε συνδεθεί από το FBI στην υπόθεση των βομβιστικών επιθέσεων στα τρένα της Μαδρίτης, που προκάλεσαν το θάνατο 191 ανθρώπων, το 2004. Ο Μέιφιλντ είχε συλληφθεί ως ύποπτος αφού ισπανικές και αμερικανικές αρχές συμφώνησαν στη διαπίστωση ότι το δαχτυλικό του αποτύπωμα βρέθηκε σε μια τσάντα που περιείχε τους πυροκροτητές. Ομως, σύμφωνα με την δικαστή, το FBI είχε κάνει χρήση εξουσιών βάσει του Πατριωτικού Νόμου προκειμένου να διενεργήσει μυστικές έρευνες στο σπίτι και στο δικηγορικό γραφείο του Μέιφιλντ, να ηχογραφήσει τις συνομιλίες του και να βάλει κοριούς στα γραφεία του, παραβιάζοντας έτσι το Σύνταγμα της χώρας. Αρκετούς μήνες μετά την σύλληψή του, το FBI παραδέχτηκε ότι η ταυτοποίηση του αποτυπώματος στηριζόταν σε «εικόνα κατώτερης ποιότητας» και τον απάλλαξε από κάθε υποψία. Ομως, εκείνος μήνυσε την κυβέρνηση και κέρδισε αποζημίωση δύο εκατομμυρίων δολαρίων ύστερα από συμβιβασμό, βάσει του οποίου όμως διατήρησε το δικαίωμά του να στραφεί κατά του Πατριωτικού Νόμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ