Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σήμα» για επίθεση οι προγραμματικές

Εναρκτήριο λάκτισμα για τη νέα αντιλαϊκή λαίλαπα αποτελεί η παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, το απόγευμα στη Βουλή, από τον πρωθυπουργό.

Ο Κ. Καραμανλής από τη μια θα παρουσιάσει με σαφήνεια τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης που στοχεύουν κατευθείαν στην ανατροπή βασικών εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων, αλλά από την άλλη θα φροντίσει να εξωραΐσει τη βαρβαρότητα της προωθούμενης πολιτικής. Για το σκοπό αυτό θα αναφερθεί αναλυτικά στις «παροχές» προς τους οικονομικά ασθενέστερους και στα μέτρα για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους (εθνική κατώτατη σύνταξη, ταμείο συνοχής). Παρά τους φραστικούς λεονταρισμούς περί πανίσχυρης κυβέρνησης που δε λογαριάζει το πολιτικό κόστος, το κυβερνητικό επιτελείο μελετάει με εξαιρετική προσοχή τον τρόπο που θα περάσει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, ώστε να αποφύγει τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου αντίστασης από τους εργαζόμενους.

Η κυρίαρχη γραμμή πάντως στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι να περάσει όλα τα επώδυνα μέτρα στους επόμενους μήνες με μέγιστο όριο το δεκαοχτάμηνο. Στη βάση αυτή καθορίστηκε ήδη το χρονοδιάγραμμα για την «επίλυση» του Ασφαλιστικού, ενώ παράλληλα θα ανοίξουν όλα τα «μέτωπα». Ο σχεδιασμός αναφορικά με το Ασφαλιστικό προβλέπει ότι την άλλη βδομάδα θα σταλούν οι προσκλήσεις προς τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς για να συμμετάσχουν στο «διάλογο» με τις προαποφασισμένες λύσεις για την ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. «Βάση συζήτησης» θα είναι το πόρισμα της επιτροπής σοφών υπό τον Ν. Αναλυτή... Θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη λήξη του «διαλόγου», πιθανότατα τον Ιούνη, ώστε το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι... Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υπάρχει και για τη «νέα γενιά» ιδιωτικοποιήσεων (λιμάνια, αεροδρόμια, κλπ.), ενώ προετοιμάζεται πυρετωδώς το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής», του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, κ.ά. Ο προϋπολογισμός του 2008 θα σηματοδοτήσει τη συνέχιση της λιτότητας, τις περικοπές κοινωνικών δαπανών και την επιβολή νέων έμμεσων φόρων. Ειδικά για το τελευταίο, πληθαίνουν οι πληροφορίες για επίσπευση της αύξησης του ΦΠΑ κατά μία ή δύο μονάδες (στο 20% ή 21%).

«Βοήθεια» από το ΛΑ.Ο.Σ.

Σύμμαχο στην αντιλαϊκή επίθεση η κυβέρνηση θα έχει το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη, που έχει το ίδιο ή πιο «προωθημένο» πρόγραμμα αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. έσπευσαν από την πρώτη ψηφοφορία, χτες για την εκλογή προέδρου της Βουλής, να στείλουν το μήνυμα ότι «δεν έχουν κανένα πρόβλημα» να συνεργάζονται με την κυβέρνηση. Η τελευταία από την πλευρά της ενθαρρύνει και προσβλέπει στην, άτυπη έστω, στήριξη του ΛΑ.Ο.Σ. σε κρίσιμα νομοσχέδια, σε πείσμα των πρωθυπουργικών διακηρύξεων ότι τάχα «δε συνεργάζεται με τα άκρα». Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του γραμματέα της ΚΕ, Λ. Ζαγορίτη, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει την ψήφιση του Δ. Σιούφα από τους βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. αφενός διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει καμία συνεργασία με κανέναν για κανένα ζήτημα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον...», και από την άλλη έτεινε χείρα συνεργασίας: «Ελπίζω να συνεργαστούμε στην Αναθεώρηση του Συντάγματος. Να έρθει και το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει κάποιες διατάξεις με τις οποίες φαίνεται να συμφωνεί», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόταση νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση μνημονίων - δανειακής σύμβασης - εφαρμοστικών νόμων (2012-07-13 00:00:00.0)
Καρφώνονται... (2010-05-21 00:00:00.0)
Χρήσιμη εφεδρεία (2009-11-12 00:00:00.0)
Ανατριχίλα... (2008-08-29 00:00:00.0)
Ενταση της επίθεσης με συναίνεση ΠΑΣΟΚ (2007-11-18 00:00:00.0)
Δεκανίκι αντιλαϊκής πολιτικής (2007-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ