Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Ποίηση σαν άγρια μέντα

Αφιέρωμα στους ποιητές Ν. Γκάτσο, Ν. Βρεττάκο και Τ. Σινόπουλο στον «902 Αριστερά στα FM»

Νίκος Γκάτσος, Τάκης Σινόπουλος και Νικηφόρος Βρεττάκος
Νίκος Γκάτσος, Τάκης Σινόπουλος και Νικηφόρος Βρεττάκος

Στους Τάκη Σινόπουλο, Νίκο Γκάτσο και Νικηφόρο Βρεττάκο, τους ποιητές που γεννήθηκαν στις πυρπολημένες περιοχές του Μοριά θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, αύριο Κυριακή 1 με 3 το μεσημέρι στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Πραγματοποίησαν τα πρώτα τους βήματα εκεί που «φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα» και «οπλισμένοι» με αυτές τις μυρωδιές και τις μνήμες της δασωμένης γης χάραξαν τη δική τους ξεχωριστή πορεία στην ελληνική ποίηση.

Σαν «ρέκβιεμ» πάνω στην πυρπολημένη γη ακούγονται τώρα πια οι στροφές των ποιημάτων τους, από τη μια, από την άλλη, όμως, τούτη η ποίηση και οι μνήμες της οι ριζωμένες στις πεδιάδες της Ηλείας, στα δάση της Αρκαδίας και στον ίσκιο του Ταΰγετου ακούγεται σαν τη μυστική μουσική μιας φλέβας ζωής που επιμένει και δεν μπορεί παρά να νικήσει.

Ο Τάκης Σινόπουλος γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας το 1917 και σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1934 δημοσίευσε ένα ποίημα και ένα διήγημα στην πυργιώτικη εφημερίδα «Νέα Ημέρα» με το ψευδώνυμο Αργυρός Ρουμπάνης.

Το 1942 φυλακίστηκε από τους Ιταλούς, το 1944 πήρε το πτυχίο του και μετά το τέλος του Εμφυλίου άρχισε να εργάζεται ως γιατρός στην Αθήνα. Το 1951 κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή «Μεταίχμιο». Ο Τάκης Σινόπουλος «έφυγε» το 1981.

Ο Νίκος Γκάτσος γεννήθηκε το 1911 στην Ασέα Αρκαδίας και τελείωσε το Γυμνάσιο στην Τρίπολη. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου ήρθε σε επαφή με τους λογοτεχνικούς κύκλους της εποχής, ενώ συνδέθηκε και με τον ελληνικό υπερρεαλισμό.

Η μοναδική του ποιητική συλλογή «Αμοργός» του 1943 επηρέασε βαθιά την ελληνική ποίηση, ενώ ήταν ο άνθρωπος που δώρισε στον πολιτισμό μας, το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.


Η υπόλοιπη σπουδαία συνεισφορά του Νίκου Γκάτσου στον ελληνικό πολιτισμό ήρθε με τη μορφή σπουδαίων και κυρίως «ρωμαλέων», όπως έλεγε ο ίδιος, στίχων που μελοποιήθηκαν από μεγάλους Ελληνες συνθέτες. Ο Νίκος Γκάτσος «έφυγε» το 1992.

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος που τραγούδησε την ειρήνη και την αγάπη, μαχόμενος αδιάκοπα για έναν καλύτερο κόσμο, γεννήθηκε στις Κροκεές Λακωνίας το 1912. Μετά το Γυμνάσιο, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να σπουδάσει νομικά, γρήγορα όμως τον κέρδισε η ποίηση. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ο Βρεττάκος σταδιοδρόμησε ως ιδιωτικός υπάλληλος και δημοσιογράφος από το 1947.

Μπορεί να θεωρηθεί ο πολυγραφότερος ποιητής της γενιάς του, ενώ η ανεξάντλητη πηγή της έμπνευσής του ήταν η γενέθλια γη και ο ίσκιος των περήφανων βουνών της. «Εφυγε» στις 4 Αυγούστου 1991.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ