Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΥΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Απειλή για τη δημόσια Υγεία και το περιβάλλον

Χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) με ...προδιαγραφές που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον, είναι αυτός που λειτουργεί στην Κέρκυρα στην περιοχή Τεμπλονίου.

Η περιοχή εδώ και 20 χρόνια λειτουργούσε ως χωματερή απόθεσης των απορριμμάτων του δήμου Κέρκυρας. Στην κατεύθυνση επίλυσης του σοβαρού και οξυμένου αυτού προβλήματος αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες από την Αυτοδιοίκηση για την κατασκευή - λειτουργία χώρων ταφής απορριμμάτων οι οποίες, σε καμία περίπτωση όπως αποδεικνύεται σήμερα, δεν εξασφάλιζαν την ουσιαστική αντιμετώπισή του.

Αυτό το επιβεβαιώνει ουσιαστικά και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Κέρκυρας με πόρισμά της στο οποίο αναφέρεται ότι δεν έχει άδεια λειτουργίας μέχρι σήμερα και δε λειτουργεί με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές. Η συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ κυοφορεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη διαχείριση του συγκεκριμένου ΧΥΤΑ συστάθηκε Σύνδεσμος Καθαριότητας που ανέθεσε τη λειτουργία του στον εργολάβο που τον κατασκεύασε και, βεβαίως, το πρόβλημα εξακολουθεί, με τη διαφορά ότι η «χαβούζα» «βαφτίστηκε» «σύγχρονη μονάδα».

Οι κάτοικοι απέναντι σε αυτήν την κατάσταση έχουν προβεί σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Σε πρόσφατη συνάντηση φορέων που κάλεσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής για το ζήτημα αυτό παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Κέρκυρας του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους και ο επικεφαλής της ΑΔΗΚ και δημοτικός σύμβουλος Χάρης Μάστορας, οι οποίοι εξέφρασαν την ολόπλευρη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα και τα αιτήματα των κατοίκων, προτείνοντας μεταξύ άλλων να σταματήσει η απόθεση των απορριμμάτων στο συγκεκριμένο υπερκορεσμένο χώρο, να βρεθούν νέοι κατάλληλοι χώροι για τη σύγχρονη και ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων του νομού και να αποκατασταθεί περιβαλλοντικά η περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ