Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
«Πάγωμα» στην επιβολή κυρώσεων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Δε θα υπάρξει καμία απόφαση επιβολής νέων κυρώσεων κατά του Ιράν, με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα, μέχρι το Νοέμβρη. Αυτό κατέστη, χτες, σαφές, εμμέσως, μετά την κοινή ανακοίνωση, στην οποία κατέληξαν μέσα σε ουκ ολίγες διαφωνίες και διαξιφισμούς οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, Γαλλία - Γερμανία - ΗΠΑ - Ρωσία - Κίνα και της Γερμανίας.

Στη συνάντηση, που έγινε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, παρευρέθηκε και ο εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα. Οπως διέρρευσε και δε διαψεύστηκε, κυριάρχησαν οι διαφωνίες με τις ΗΠΑ - Γαλλία, από τη μία πλευρά, να πιέζουν για άμεση υιοθέτηση κυρώσεων και την Κίνα - Ρωσία, από την άλλη, να μη συζητούν καν το θέμα.Φαίνεται ότι, τελικά, επικράτησε η άποψη των δύο άλλων χωρών (Βρετανία - Γερμανία), που υιοθέτησαν το ρόλο της «μέσης λύσης».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, πριν την έναρξη της συνάντησης, είχε ξεκαθαρίσει την αντίθεση της Μόσχας στην επιβολή νέων κυρώσεων, υπογραμμίζοντας ότι «όσο το Ιράν κάνει κάτι που έστω και μερικώς ανταποκρίνεται στα αιτήματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα πρέπει, στους κόλπους πάντα του Συμβουλίου Ασφαλείας, να επιμείνουμε στις διαπραγματεύσεις». Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Βρετανός ομόλογός του, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, έδωσε το στίγμα της δικής του παρέμβασης: «Το σημαντικότερο είναι η τήρηση ενιαίας στάσης της διεθνούς κοινότητας και τουλάχιστον αυτό το πετύχαμε».

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, το θέμα των κυρώσεων παραπέμπεται προς εξέταση μετά το Νοέμβρη, οπότε θα ληφθεί υπόψη η έκθεση που θα έχει παρουσιάσει με όλα τα νέα στοιχεία ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Στην ανακοίνωση χαιρετίζεται η αποδοχή εκ μέρους του Ιράν να «δώσει εξηγήσεις για τις πυρηνικές του δραστηριότητες», αλλά επισημαίνεται η ανάγκη «να πράξει περισσότερα». Επίσης, καλείται ο Χαβιέ Σολάνα να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις του με τον Αλί Λαριτζάνι, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν και κύριο διαπραγματευτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ