Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιδράσεις από «βίντεο» Αλβανών αυτονομιστών

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντονα αντέδρασε χτες η σερβική κυβέρνηση στην προβολή βιντεοσκοπημένης «παράστασης» από μια δεκαριά μασκοφόρους Αλβανούς αυτονομιστές του (χαρακτηρισμένου από τις αποστολές ΝΑΤΟ και ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο) «τρομοκρατικού» Αλβανικού Εθνικού Στρατού (ΑΝΑ). Το βίντεο, που προβλήθηκε απ' το κοσσοβάρικο δημόσιο κανάλι RTK, παρουσίαζε τους ένοπλους μασκοφόρους να κάνουν... περιπολίες κοντά στα διοικητικά όρια του Κοσσυφοπεδίου με τη νότια Σερβία και να δηλώνουν έτοιμοι «να πολεμήσουν για την ανεξαρτησία απ' τη Σερβία».

«Γίνεται προσπάθεια εκφοβισμού του σερβικού πληθυσμού», αντέδρασε ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, προσθέτοντας ότι στόχος της προβολής του συγκεκριμένου «προπαγανδιστικού» όπως το χαρακτήρισε βίντεο ήταν να επηρεαστούν οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Ομάδας Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο....

Ο ταγματάρχης της KFOR, Μπερτράν Μπονό, χαρακτήρισε «ανάρμοστες» τις προκλητικές δηλώσεις των μασκοφόρων του «ΑΝΑ», λέγοντας πως «εάν»... τους «συναντήσει ή τους πιάσει» η KFOR θα τους αντιμετωπίσει ως «παράνομους, τρομοκράτες».

Το ίδιο 24ωρο ο Ευρωενωσιακός επίτροπος για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν, μιλώντας στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού ξέσπασε κατά της Ρωσίας χαρακτηρίζοντας «εγωιστική μονομέρεια» την πρόθεσή της να ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ισχυρίστηκε ότι το Κοσσυφοπέδιο «δε θα γίνει η 51η πολιτεία των ΗΠΑ... ούτε η Σερβία παρουσιάζει τάσεις επανένωσης με τη Ρωσία». Κατέληξε με την επωδό ότι «το μέλλον Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου είναι η ΕΕ».

Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Βαληνάκης

Οι εξελίξεις σε Κοσσυφοπέδιο και ΠΓΔΜ απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, τις χτεσινές συναντήσεις του Ελληνα υφυπουργού Εξωτερικών, Γ. Βαληνάκη, με ανώτερα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Ελληνοαμερικανούς γερουσιαστές. Κατά την έξοδό του απ' το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Βαληνάκης δήλωσε ότι η «αδιαλλαξία της ΠΓΔΜ μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πορεία της» προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς και η «Ελλάδα εννοεί όσα λέει για το ζήτημα», απαιτώντας πολιτική καλής γειτονίας και υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει όλες οι χώρες που ενδιαφέρονται για ΕΕ ή ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στο μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου ζήτησε να δοθεί «περισσότερος χρόνος στη διπλωματία», υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα επιθυμεί: «μια λύση που θα είναι αμοιβαίως αποδεκτή... θα εξασφαλίζει τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή... και θα βασίζεται στη διεθνή νομιμότητα, μέσα από τις αποφάσεις δηλαδή του ΣΑ του ΟΗΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα κόντρα στον ΟΗΕ για το βόρειο Κοσσυφοπέδιο (2011-09-30 00:00:00.0)
Σερβικό «συντονιστικό κέντρο» στο Κοσσυφοπέδιο (2008-09-18 00:00:00.0)
Ο Μπερνς προωθεί απροκάλυπτα την «ανεξαρτησία» (2007-04-18 00:00:00.0)
Το «μαγείρεμα» φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί (2005-11-13 00:00:00.0)
Πιέσεις και συνταγές για ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου... (2005-01-25 00:00:00.0)
Προωθούν συμφωνία για ασυλία των Αμερικανών από το Διεθνές Δικαστήριο... (2002-08-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ