Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προθεσμία συμφωνίας θέλει ο Αμπάς

Επιφυλακτικές άλλες αραβικές ηγεσίες μιλούν για «αδικαιολόγητη παλαιστινιακή υπεραισιοδοξία» ενόψει της αμερικανόπνευστης συνόδου

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΪΡΟ.-

Η επίτευξη οριστικής τελικής συμφωνίας εντός εξαμήνου από την πραγματοποίηση της διεθνούς συνόδου, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, στα τέλη Νοέμβρη, είναι ο στόχος της Παλαιστινιακής Αρχής. Αυτό υποστήριζε, χτες, ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών, διευκρινίζοντας ότι η παλαιστινιακή πλευρά επιδιώκει την εκπόνηση ενός «πλαισίου αρχών, που θα αγγίζει όλα τα βασικά ζητήματα, θα εγκριθεί στη σύνοδο και θα αποτελέσει το σχέδιο διαπραγματεύσεων που θα καταλήξουν σε οριστική συμφωνία».

Από την άλλη, η ισραηλινή πλευρά επαναλάμβανε, χτες, πως δε θεωρεί ότι ακόμη και στη σύνοδο μπορεί να εγκριθεί ένα «τόσο λεπτομερές σχέδιο διαπραγματεύσεων». Αμερικανικές, δε, πηγές διέρρεαν ότι η Ουάσιγκτον δεν επιδιώκει την υιοθέτηση «χρονοδιαγραμμάτων».

Η επίσημη παλαιστινιακή στάση κρίνεται, όπως φαίνεται, «τουλάχιστον υπεραισιόδοξη» από άλλες αραβικές χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη το βράδυ, Αιγύπτιοι και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είχαν μια θυελλώδη συνάντηση, στο Κάιρο, όπου διαφώνησαν, σχεδόν σε όλα, σχετικά με τη σύνοδο.

Η αιγυπτιακή πλευρά, απηχώντας απόψεις και άλλων αραβικών χωρών, θεωρεί ότι, προς το παρόν, «δεν έχει καταρτιστεί σοβαρή ατζέντα συζήτησης και κατά συνέπεια όχι μόνο δεν πρέπει να καλλιεργούνται προσδοκίες αλλά θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο μη συμμετοχής των αραβικών χωρών». Μάλιστα, ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, δήλωνε ότι πιθανώς θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο για να ληφθεί συλλογική απόφαση με βάση τα δεδομένα.

Ενταση και καταγγελίες

«Η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται στα πρόθυρα ολικής ανθρωπιστικής καταστροφής» προειδοποίησε, χτες, ο υπουργός Υγείας, της «Χαμάς», τονίζοντας ότι ο πολύμηνος ισραηλινός αποκλεισμός έχει οδηγήσει σε έλλειψη απαραίτητων φαρμάκων και σε σχετικούς θανάτους. Το δυσοίωνο κλίμα επιβεβαίωσε και η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοινώνοντας ότι τα 2/3 των μαθητών στη Λωρίδα απέτυχαν στις εξετάσεις τους στα μαθηματικά και στη γλώσσα, εξαιτίας της διογκούμενης φτώχειας, του υπερπληθυσμού των τάξεων και της κλιμακούμενης βίας.

Κατά τα άλλα, τρία μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της «Χαμάς» τραυματίστηκαν όταν το όχημά τους έπεσε σε βόμβα κοντά στην πόλη της Γάζας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ