Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
«Εμπόδια» Ουρίμπε

ΜΠΟΓΚΟΤΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ολιγοήμερη αναβολή της συνάντησής του με την ηγεσία των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας - FARC ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες. Μια συνάντηση που αναμενόταν να πραγματοποιηθεί στις 8 Οκτώβρη, «40ή επέτειο της δολοφονίας του Τσε Γκεβάρα», όπως είχαν προτείνει οι FARC.

Λόγος της αναβολής είναι οι επιχειρήσεις του στρατού της Κολομβίας κατά των ανταρτών που καταστούν πολύ επικίνδυνη μια πιθανή μετακίνηση των ηγετικών στελεχών των FARC. Εξάλλου, ο αντιδραστικός Πρόεδρος της Κολομβίας Α. Ουρίμπε επιβεβαιώνει ότι «δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει στην ηγεσία των FARC να μεταβεί στη Βενεζουέλα», ενώ έχει απορρίψει και το ενδεχόμενο της πραγμάτωσης της συνάντησης εντός της Κολομβίας.

Εν τω μεταξύ, η Κολομβιανή γερουσιαστής Πιεδάδ Κόρδοβα (διαμεσολαβητής με έγκριση του Ουρίμπε) βρίσκεται στις ΗΠΑ για συναντήσεις με τα ηγετικά στελέχη των FARC, Σιμόν Τρινιδάδ και Σόνια, που κρατούνται σε αμερικανικές φυλακές, και συνιστούν αναπόσπαστο τμήμα μιας ενδεχόμενης συμφωνίας «ανθρωπιστικής ανταλλαγής».

«Ηκυβέρνηση της Κολομβίας απαντά "κατηγορηματικά όχι" στο ενδεχόμενο να επιστρέψουν από τις ΗΠΑ στη χώρα οι αντάρτες αρχηγοί Σιμόν Τρινιδάδ και Σόνια και να αποτελέσουν τμήμα της ανθρωπιστικής ανταλλαγής», τόνισε ο Ουρίμπε στους δημοσιογράφους, παρουσία του Αμερικανού υπουργού Αμύνης Ρόμπερτ Γκέιτς.

Τέλος, χτες αναμενόταν η συνάντηση του Ούγο Τσάβες με τον ειδικό απεσταλμένο της γαλλικής κυβέρνησης, Ντανιέλ Παρφέ, ενώ την ίδια στιγμή το γαλλικό περιοδικό Παρί - Ματς δημοσίευσε συνέντευξη του Τσάβες, όπου τονίζει πως έλαβε διαβεβαιώσεις πως η Γαλλοκολομβιανή Ινγκριντ Μπετανκούρ, που είναι κρατούμενη των FARC, είναι πάντοτε εν ζωή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ