Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Οχι» στη συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ για τις αερομεταφορές

Πρόκειται για πολιτική πλήρως ενταγμένη στην ικανοποίηση των αναγκών του κεφαλαίου, κατήγγειλε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Γ. Τούσσας

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στην προωθούμενη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και ΗΠΑ στον τομέα των αεροπορικών υπηρεσιών, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Γ. Τούσσας, κατά τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Με την παρέμβασή του ο Γ. Τούσσας, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «ο κεντρικός πυρήνας της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ για τις αερομεταφορές, είναι η θέσπιση ενός Ανοιχτού Αεροπορικού Χώρου μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ». Τόνισε ότι πρόκειται για μια πολιτική πλήρως ενταγμένη στην ικανοποίηση των αναγκών του κεφαλαίου. Αξιοποιείται ως μέσο πίεσης και εκβιασμών για τη δημιουργία 3 - 4 μονοπωλιακών αεροπορικών επιχειρηματικών ομίλων στα πλαίσια της ΕΕ για τις διεθνείς αερομεταφορές και οι υπόλοιπες αεροπορικές εταιρείες - όσες απομείνουν - να έχουν περιφερειακό χαρακτήρα και να περιοριστεί η δράση τους στα κράτη - μέλη. Ανέφερε ότι χαρακτηριστικά όλων αυτών, είναι η μεγάλη πίεση και οι εκβιασμοί που δέχονται αυτήν την περίοδο οι εργαζόμενοι στην «Alitalia», στην «Ολυμπιακή Αεροπορία», καθώς και σε άλλες αεροπορικές εταιρείες στα κράτη - μέλη.

Οπως υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και στη μετέπειτα συμφωνία, εκδηλώνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, με σημεία τριβής τις κρατικές επιδοτήσεις στην «Airbus» και στην «Boeing», την άρση του «Cabotage» στις εσωτερικές πτήσεις των ΗΠΑ και την άρνηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να επιτρέψει τη συμμετοχή και εξαγορά αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών από ευρωπαϊκούς αερομεταφορείς.

Καταλήγοντας ο Γ. Τούσσας τόνισε: «Η συμφωνία αποτυπώνει το επίπεδο συμβιβασμού ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Είναι μακριά από την ανάγκη ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. Θα αποτελέσει παράγοντα επιτάχυνσης της τάσης για συγκέντρωση μέσω των εξαγορών και συγχωνεύσεων των αεροπορικών εταιρειών. Σε όλα τα παραπάνω ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα των προσωπικών δεδομένων των επιβατών, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Γι' αυτούς τους λόγους, καταψηφίζουμε τη σχετική πρόταση συμφωνίας για τις αεροπορικές μεταφορές μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ».

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ ψήφισε αποχή. Στα πρακτικά δε φαίνεται να έχει ψηφίσει ο ευρωβουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ