Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ο ΟΗΕ «ανακαλύπτει» τους μισθοφόρους...

Αυτοί οι πληρωμένοι φονιάδες μπορούν κατά τον ΟΗΕ «να σκοτώνουν και δικαιολογημένα»

Associated Press

Αυτοί οι πληρωμένοι φονιάδες μπορούν κατά τον ΟΗΕ «να σκοτώνουν και δικαιολογημένα»
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Και αίφνης ο ΟΗΕ ανακάλυψε ότι ενίοτε οι μισθοφορικές εταιρείες διαπράττουν εγκλήματα και όταν βαρύνονται με δολοφονίες «που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν» (γιατί προφανώς κάποιες δικαιολογούνται) θα πρέπει οι υπάλληλοί τους να υπόκεινται στην αρμοδιότητα της δικαιοσύνης.

Αυτό προκύπτει, τουλάχιστον, από τη χτεσινή παρέμβαση αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ, που καλεί την αμερικανική κυβέρνηση «να εγγυηθεί ότι θα διώκονται δικαστικά οι εταιρείες που αποδεικνύεται ότι διαπράττουν εγκλήματα στο Ιράκ». Στην ανακοίνωση, υπενθυμίζεται (προφανώς στον ίδιο τον Οργανισμό) ότι ούτως ή άλλως οι μισθοφόροι υπόκεινται στο διεθνές δίκαιο και ότι η Ουάσιγκτον, με διάταγμα, πριν την εισβολή στο Ιράκ, επέβαλλε εξαίρεση.

Φυσικά, στην ανακοίνωση δε σχολιάζεται ούτε το ότι ο οργανισμός έχει αποδεχτεί την «αμερικανική εξαίρεση», ούτε ότι αποδέχεται τη δραστηριότητα των μισθοφόρων, ούτε ότι φθάνει στο σημείο να μιλά για «δικαιολογημένους και αδικαιολόγητους θανάτους πολιτών» και για εγκλήματα που «αποδεικνύονται», ούτε ότι υπάρχουν μη αμερικανικές μισθοφορικές εταιρείες.

Οπως π.χ. η αυστραλέζικη Unity Resources Group που ευθύνεται για την, εν ψυχρώ, δολοφονία δύο γυναικών, στη Βαγδάτη την Τρίτη. Οι ιρακινές αρχές δήλωσαν ότι συνεχίζουν την έρευνα και ότι πιθανώς θα παραπέμψουν τους εμπλεκόμενους στη δικαιοσύνη. Η εταιρεία δηλώνει έτοιμη «να αποζημιώσει και να παραδώσει τους υπευθύνους» ενώ η αυστραλέζικη κυβέρνηση «νίπτει τας χείρας της» αναγνωρίζοντας, σε αυτή την περίπτωση, ότι το «Ιράκ είναι κυρίαρχη χώρα και λύνει μόνη της τις υποθέσεις της!!!».

Κατά τα άλλα, τα ξημερώματα, στόχος επίθεσης με όλμους έγινε η κατοχική βάση Victory κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και 38 τραυματίστηκαν. Η εθνικότητα των θυμάτων δε διευκρινίζεται. Αργότερα, στο Κιρκούκ επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που είχε στόχο τον τοπικό αρχηγό της τροχαίας, σκότωσε 8 ανθρώπους και τραυμάτισε 50, μεταξύ αυτών και τον αξιωματικό. Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων ήταν πολίτες καθώς η επίθεση σημειώθηκε κοντά σε πολυσύχναστη αγορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ