Κυριακή 14 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

(παίρνουν οι πυρόπληκτοι)

ΚΑΘΕ φορά που τυχαίνει ν' ακούω το μετεωρολογικό δελτίο να μας φέρνει μαντάτα για βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και τα δυτικά της Ελλάδας, λογαριάζω πώς να 'χει βρει «κεραμίδι» ο κόσμος όλος, που οι φλόγες του καλοκαιριού τον ξεσπίτωσαν. Και αναζητά τώρα προσωρινό καταφύγιο για το σπιτικό του.

ΤΑ μπουρίνια, συχνά και πολύ νωρίτερα, σάρωναν όλη τη δυτική πλευρά της χώρας και, κυρίως, την ώρα της συγκομιδής. Και πάνω απ' όλα με τα σταφιδάλωνα που πετύχαιναν να «ψήνουν» τη σταφίδα. Εχαναν τα πάντα κι η αγροτιά έμενε κρεμασμένη στη στέρηση και τα ασήκωτα χρέη.

Σ' ΑΥΤΟ το φετινό ολοκαύτωμα, οι φλόγες για δέκα μέρες τύλιξαν σχεδόν τις πιο πολλές περιοχές, όπως της Ηλείας, της Μεσσηνίας, της Λακωνίας, της Αρκαδίας, της Κορινθίας, Κεφαλονιάς και άλλες.

ΜΕ τις πρώτες μέρες ύστερα από τις εκλογές, μέσα στη γενική χαρά στο Κόμμα για την εκλογική επιτυχία, κλιμάκιο, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, έφτανε στο Νομό Ηλείας, όπως είχε υποσχεθεί, για μια γενικότερη εκτίμηση της καταστροφής και αντιμετώπισή της.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ μας έδωσε στα ρεπορτάζ και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα το τρομερό εύρος της πρωτοφανούς καταστροφής που προέκυψε και έδειξε τους υπεύθυνους.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ οι κάμερες και τα τηλεοπτικά συνεργεία, που δεν άφησαν φλόγα να πάει χαμένη, αποσύρθηκαν και μόλις καμιά είδηση βλέπει φως. Κι όλα αυτά την ώρα που το μεγάλο έργο της πλήρους και με όλες τις σύγχρονες εφαρμογές στα έργα της ανοικοδόμησης δεν έχει στην ουσία ξεκινήσει και με άπειρες υπόγειες ιστορίες.

ΚΙ ΟΜΩΣ δεκάδες είναι τα χωριά και οι συνοικισμοί που έζησαν την τραγωδία της πυρκαγιάς και βρίσκονται σήμερα στην αγωνία πώς θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα.

ΕΙΝΑΙ οι ανταποκρίσεις του «Ρ» που μας φέρνουν τις ειδήσεις κι όλες τις σκοτεινές διεργασίες, που γίνονται πάντα σε βάρος των πληγέντων, με την κινητοποίηση ομίλων διεθνών για να «διαλέξουν» και να πάρουν το «φιλέτο» γης που τους αρέσει για να χτίσουν τα μεγάλα ξενοδοχεία και άλλα συγκροτήματα για εμπορικά κέντρα. Εφοδος του πλούτου για περισσότερο χρυσάφι.

ΣΤΗΝ παρέμβασή της η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ τονίζει πως οι πυρκαγιές άνοιξαν το δρόμο για να παραδοθούν μεγάλα φιλέτα της γης στο μεγάλο κεφάλαιο.

ΜΕ τίποτε δεν κάνουν πίσω. Πάνω στα αποκαΐδια δεν έχουν καμιά αναστολή, υλοποιούν τα αντιλαϊκά σχέδιά τους. Αξιοποιούν την ευκαιρία που τους έλαχε και βγαίνουν διπλά και τριπλά κερδισμένα τα μεγάλα οικονομικά κέντρα παρέα με το κατασκευαστικό κεφάλαιο.

ΤΟ ΚΚΕ, πριν ακόμη εκδηλωθεί το ενδιαφέρον των επιχειρησιακών ομίλων, είχε ξεσκεπάσει την επιχείρησή τους να αρπάξουν τον Ταΰγετο, τον Πάρνωνα, το Μαίναλο, το φαράγγι του Βουραϊκού, όπως επίσης και το «φιλέτο» που διαμορφώνεται παράλληλα στην Ιόνια οδό και στην οδό Πύργου, Πάτρας, Κορίνθου.

ΟΙ πυρόπληκτοι προχωρούν χωρίς χρόνου απώλεια στη συγκρότηση Επιτροπών Συντονισμού, ώστε να επιτευχθεί η μεγίστη συσπείρωση στα πλαίσια της ανάγκης για οργάνωση κοινής δράσης των εργαζομένων σ' όλες τις πληγείσες περιοχές.

ΤΟ ΚΚΕ με τις δυο πρόσφατες επισκέψεις αντιπροσωπειών, με επικεφαλής την σ. Παπαρήγα, υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία να χαραχτούν σωστά τα πλαίσια μιας πλήρους αποκατάστασης των πληγέντων και να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να υπάρξει άγρυπνος έλεγχος πάνω σε κάθε πράξη που προχωρά στη σειρά των έργων.

ΕΙΝΑΙ πολλά και σημαντικά αυτά που μπορεί να δώσει η συντονισμένη λαϊκή δράση. Να πάρει πάνω της, με τις επιτροπές, το έργο, για όλα αυτά που ο λαός τα δικαιούται και αξίζει να τα έχει.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμικά στο Σύνταγμα και συνέχεια σε νέες κινητοποιήσεις (2021-11-06 00:00:00.0)
Τεράστια η απόσταση ανάμεσα στις εξαγγελίες και σ' αυτά που έγιναν τελικά (2018-08-11 00:00:00.0)
Εκπέμπουμε SOS! (2007-09-23 00:00:00.0)
Καταστροφικές πυρκαγιές έπληξαν την Καμπέρα (2003-01-21 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση "έκαψε" τους αγρότες (1998-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ