Κυριακή 14 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα συμφέροντα στη μαύρη ήπειρο

H μαύρη ήπειρος είναι μια περιοχή του πλανήτη που μαστίζεται από προβλήματα, συγκρούσεις και περιφερειακούς πολέμους. Ολα αυτά είναι απότοκο της αποικιοκρατίας και της πολύμορφης ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε αυτές τις μέρες και εκπόνησαν τρεις μη κυβερνητικές οργανώσεις η Oxfam International (OXFAM), το Διεθνές Δίκτυο Δράσης για τα Μικρά Οπλα (IANSA) και η βρετανική οργάνωση «Saferworld» («Πιο Ασφαλής Κόσμος») σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια ανήλθε το κόστος των συγκρούσεων στην Αφρική από το 1990 έως το 2005. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δαπάνες από τις συγκρούσεις σε μόνο 23 χώρες έφτασαν στο ύψος της οικονομικής βοήθειας που όλη η Αφρική έλαβε τη συγκεκριμένη περίοδο.

Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να επιλυθεί η κρίση του AIDS, να ληφθούν μέτρα κατά της φυματίωσης και να παρέχεται πόσιμο νερό, υγιεινή και εκπαίδευση, σημειώνουν οι ερευνητές.

Στην υποσαχάρια Αφρική υπάρχει το 63% των περιπτώσεων μόλυνσης από AIDS παγκοσμίως, δηλαδή περίπου 24,7 εκατομμύρια άνθρωποι οροθετικοί και νοσούντες. Η OXFAM υπολογίζει το κόστος για την αντιμετώπιση του ιού στην Αφρική και για την παροχή θεραπείας, πρόληψης και φροντίδας στα 16,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Ομως, το εμπόριο όπλων είναι μια παγκόσμια βιομηχανία, και πρωτίστως τα αμερικανικά μονοπώλια (και ο εκφραστής τους η κυβέρνηση) δε θέλουν να ακούσουν κουβέντα για απαγόρευση πώλησης. Και εξάλλου, όσο η Αφρική είναι σε αναβρασμό τόσο πιο εύκολο είναι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να απομυζούν τον πλούτο της. Πράγμα, βεβαίως, αναμενόμενο και φυσιολογικό για τη φύση αυτού του απάνθρωπου συστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ