Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Ενας κόβει, άλλος ράβει...

...για τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις

Η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει την πρόσφατη εκλογική της νίκη για την επίσπευση των σκληρών, αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Την άποψη αυτή των μεγαλοβιομηχάνων επανέλαβαν χτες τα στελέχη του ΣΕΒ κατά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του συνδέσμου, όπου κλήθηκε να μιλήσει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος ήταν σαφής: «Η νωπή λαϊκή εντολή σ' έναν πρωθυπουργό που τονίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν ζωτική ανάγκη (...) ευνοούν την προσπάθεια να περάσει η χώρα μας στο δρόμο της αναδιάταξης των θεσμών, της ανάπτυξης που στηρίζεται στον ανταγωνισμό και όχι στις επιδοτήσεις, της αναδιάρθρωσης του κοινωνικού κράτους».

Με απλά λόγια, η κυβέρνηση έχει συμπαραστάτη τον ΣΕΒ στη νέα επίθεση στα λαϊκά συμφέροντα κι αυτός τη βοηθά (και την πιέζει για να μη χάσει την ορμή της) όσο μπορεί. Ο Δ. Δασκαλόπουλος επισήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις απειλούνται από το φόβο του μικροπολιτικού κόστους και την ενστικτώδη καχυποψία της κοινωνίας, αλλά πρόσθεσε ότι οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις «ισοδυναμούν με διαρκείς κοινωνικές παροχές». Στη βάση αυτή αξίωσε «αυτοδέσμευση όλων» και «ουσιαστική κοινωνική συναίνεση».

«Η κυβερνητική πολιτική - είπε από την πλευρά του ο Γ. Αλογοσκούφης - ανταποκρίνεται με αποτελεσματικό τρόπο στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία μας, στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί και στην ανάγκη ενίσχυσης της δημοσιονομικής προσαρμογής». Οπως εξήγησε, προκλήσεις της οικονομίας και νέα δεδομένα είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαμορφώσει ευνοϊκούς όρους για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, κάτι που εξασφαλίζεται με τη δέσμη των μέτρων και πολιτικών που προωθούνται. Σ΄αυτά τα πλαίσια ο υπουργός προανείγγειλε ότι ο νόμος για τις ΔΕΚΟ, που υποχρεώνει τις δημόσιες επιχειρήσεις να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, θα εφαρμοστεί «στα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ», κάτι που στην ουσία θα σημάνει και νέες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά που έκανε ο υπουργός στα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου που ήδη έχουν παρθεί, αλλά και σε εκείνα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα. Σ' αυτά τα πλαίσια αναφέρθηκε στη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη, τον επενδυτικό νόμο, το πλαίσιο των «Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα», τις ιδιωτικοποιήσεις, τον περιορισμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων, τη νέα εξαγωγική πολιτική κλπ. Ξεχωριστή ήταν η έμφαση που έδωσε στις μεθοδεύσεις για τις ανατροπές στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και το διάλογο - απάτη που αρχίζει αύριο και στις επικείμενες, νέες, ιδιωτικοποιήσεις, που θα δημιουργήσουν νέες προϋποθέσεις για την κερδοφόρα δράση του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ