Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Εκτινάχθηκαν στα 1,3 τρισ. δολάρια

Εντείνεται η κινητικότητα του κεφαλαίου

Στο ποσό των 1,3 τρισ. δολαρίων εκτινάχτηκαν οι ξένες (παραγωγικές) επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν διεθνώς το 2006. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του ΟΗΕ που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Η τεράστια αυτή εκροή και εισροή κεφαλαίου παραμένει μια αποκλειστική υπόθεση των πολυεθνικών εταιρειών. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, οι παγκόσμιες επενδύσεις πραγματοποιήθηκαν από περίπου 78.000 πολυεθνικές εταιρείες (μητρικές) και ένα δίκτυο 780.000 θυγατρικών.

Πέρσι, συγκριτικά με το 2005, οι ξένες επενδύσεις εμφανίζουν μια εντυπωσιακή άνοδο 38%, που είναι η μεγαλύτερη από το 2000. Η εξέλιξη αυτή, στοιχειοθετεί ότι:

  • Το πλεονάζον κεφάλαιο, το οποίο δημιουργείται στη διαδικασία της παραγωγής αυξάνεται αλματωδώς, σαν αποτέλεσμα της καταλήστεψης της εργατικής δύναμης.
  • Η συσσώρευση κεφαλαίου διεθνώς, κυρίως με τη μορφή της συγκεντροποίησης, επιταχύνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς.
  • Οπως ομολογούν πλέον και διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΔΝΤ) η έκρηξη αυτή του πλούτου, συνοδεύεται και από διεύρυνση των οικονομικών και κοινωνικών αντιθέσεων, τόσο στον ανεπτυγμένο όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Ειδικά για την Ελλάδα, η έκθεση του ΟΗΕ επισημαίνει, ότι κατά το 2006 οι εισροές ξένων επενδύσεων αυξήθηκαν στα 5,4 δισ. δολάρια έναντι 605 εκατ. δολάρια το 2005 καταγράφοντας αύξηση... 792,5%! Το μεγαλύτερο μέρος από τα 5,4 δισ. δολάρια που εισέρευσαν στην Ελλάδα, κατευθύνθηκε σε εξαγορές υφιστάμενων παραγωγικών μονάδων, τραπεζών κλπ. Παράλληλα, οι επενδύσεις που πραγματοποίησαν «ελληνικές» επιχειρήσεις στο εξωτερικό ανήλθαν το 2006 στα 4,2 δισ. δολάρια (1,4 δισ. δολάρια το 2005) καταγράφοντας αύξηση 200%. Με τις επιδόσεις αυτές, η Ελλάδα βρίσκεται στην 114η θέση της παγκόσμιας κατάταξης σε όρους προσέλκυσης ξένων επενδύσεων σε ένα σύνολο 141 οικονομιών - βελτίωση κατά 14 θέσεις σε σχέση με το 2005.

Οι παγκόσμιες εκροές - εισροές επενδυτικού κεφαλαίου, κατευθύνονται κατά κύριο λόγο προς (και από) τις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, οι οποίες ελέγχουν τις τεχνολογίες αιχμής. Από τα 1,3 δισ. δολάρια, οι ροές ξένων επενδύσεων στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες ανήλθαν στα 857 εκατ. δολάρια (αύξηση 45% ως προς το 2005), οι αναπτυσσόμενες χώρες (Κίνα, Ινδία κλπ.) απορρόφησαν επενδύσεις ύψους 379 δισ. δολαρίων (αύξηση 21% σε σχέση με το 2005) και προς τις αποκαλούμενες οικονομίες σε μετάβαση (πρώην σοσιαλιστικές χώρες) κατευθύνθηκαν επενδύσεις ύψους 69 δισ. δολαρίων (αύξηση 68% σε σχέση με το 2005). Οι περισσότερες ξένες επενδύσεις κατευθύνθηκαν προς τις ΗΠΑ (και λόγω του υποτιμημένου δολαρίου) και ακολουθούν Αγγλία και Γαλλία. Τέλος, οι πολυεθνικές εταιρείες του ανεπτυγμένου καπιταλιστικά κόσμου, πραγματοποίησαν το 84% των παγκόσμιων επενδύσεων και το 50% από τις πολυεθνικές με έδρα τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ