Σάββατο 20 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΙΝΔΙΑ
Συμφωνίες και κοινά σχέδια

Στις 18 Οκτώβρη η Ρωσία και Ινδία υπέγραψαν σχετικές συμφωνίες για τη συμμετοχή της δεύτερης στην κατασκευή καταδιωκτικού αεροπλάνου πέμπτης γενιάς, όπως και για νέες προμήθειες ρωσικών καταδιωκτικών αεροπλάνων στην Ινδία καθώς και για την ενοικίαση από την Ινδία σύγχρονου ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων το συνολικό ποσό των συμφωνιών αυτών θα ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Να σημειωθεί πως το 70% των πολεμικών όπλων της Ινδίας είναι ρωσικής παραγωγής, όμως τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις των δύο χωρών εμφανίστηκαν δυσκολίες, αφού η Ινδία ζητούσε σύγχρονο εξοπλισμό, ενώ η Ρωσία επέμενε στην υπογραφή συμφωνίας για την πνευματική ιδιοκτησία. Ως αποτέλεσμα το Δελχί άρχισε αγορές από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Οι νέες ρωσο-ινδικές συμφωνίες έρχονται να αναθερμάνουν τις ρωσο-ινδικές σχέσεις στον τομέα των εξοπλισμών, ισχυροποιώντας τις θέσεις της Ρωσίας στην αγορά όπλων σ' αυτή τη χώρα.

Το ινδικό σχέδιο του καταδιωκτικού αεροπλάνου πέμπτης γενιάς διαφέρει από το ρωσικό σχέδιο, αφού η Ινδία επιδιώκει το αεροπλάνο που θα σχεδιαστεί να απαντά σε κάποιες ειδικές προδιαγραφές σ' ό,τι αφορά την εξοπλισμό, που εν μέρει θα είναι γαλλικής και ισραηλινής προέλευσης.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ