Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνεχίζονται οι αναταράξεις

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δηλώνει από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομίας

Συνεχίζεται η αναταραχή στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, καθώς τα «κακά» νέα (αφορούν στα χαμηλά επίπεδα κερδοφορίας γ΄ τριμήνου των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και τραπεζών) ενισχύουν τους φόβους ότι η παγκόσμια οικονομία περνά σε ύφεση. Την προηγούμενη Παρασκευή, 19 του Οκτώβρη (20 χρόνια μετά το κραχ του Χρηματιστηρίου Ν. Υόρκης όπου οι μετοχές κατρακύλησαν 23%), οι χαμηλότερες των προσδοκιών ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων του βιομηχανικού κολοσσού «Caterpillar» (Κατερπίλαρ) οδήγησαν σε υποχώρηση τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία. Οι εκπρόσωποι της «Caterpillar» προειδοποίησαν ότι η κρίση στην αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ έχει περάσει και σε άλλους τομείς της αμερικανικής οικονομίας, ενισχύοντας έτσι τους φόβους για το πέρασμα της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου σε ύφεση.

Η κρίση μπορεί να εκδηλώθηκε στην αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ, όμως η βασική αιτία του προβλήματος αφορά στη συνεχιζόμενη χειροτέρευση της οικονομικής θέσης εκατομμυρίων Αμερικανών εργαζομένων, οι οποίοι, λόγω των χαμηλών μισθών, έχουν μειώσει τις καταναλωτικές τους δαπάνες, ενώ από την άλλη πλευρά η άνοδος των τραπεζικών επιτοκίων έχει στενέψει τα περιθώρια της τραπεζικής χρηματοδότησης της κατανάλωσης.

Οι τελευταίες εξελίξεις φαίνεται να διαψεύδουν όσους υποστήριζαν ότι τα χειρότερα για την παγκόσμια οικονομία αποφεύχτηκαν, μετά τις παρεμβάσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών που σημειώθηκαν το δίμηνο Ιούλη - Αύγουστο, όταν η κρίση στην αγορά στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης στις ΗΠΑ απείλησε και το πιστωτικό σύστημα, το οποίο χρηματοδοτούσε την αγορά στέγης. Η καχυποψία που είχε δημιουργηθεί τότε, για ορισμένες τράπεζες που είχαν εμπλακεί στην άκρως κερδοφόρα χρηματοδότηση των προβληματικών στεγαστικών δανείων, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης μεγάλων επενδυτικών τραπεζών, εξέλιξη η οποία πυροδότησε μια σειρά από χρεοκοπίες συνδεδεμένων με αυτές επιχειρήσεων.

Μπροστά στη σοβαρότητα της κατάστασης, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία παρείχαν δάνεια «διευκόλυνσης» προς το πιστωτικό σύστημα, ύψους εκατοντάδων δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις αναλυτών ότι με τις ενέσεις ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών η διεθνής οικονομία απέφυγε τον κίνδυνο της ύφεσης δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς η διεθνής αναταραχή συνεχίζεται αμείωτη. Από την πλευρά τους Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Παγκόσμια Τράπεζα - συνεδριάζουν τις μέρες αυτές στην Ουάσιγκτον - αν και θεωρούν πως οι αντοχές της διεθνούς οικονομίας στην πρόσφατη κρίση είναι αξιοσημείωτες, παράλληλα προειδοποιούν ότι οι κίνδυνοι κλιμακώνονται καθώς οι μεγάλες οικονομίες έχουν μπει σε μια περίοδο αβεβαιότητας, τη χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας...

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας, από την Ουάσιγκτον, σε χτεσινή του παρέμβαση, προέβη στην εκτίμηση ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι καλή και δε φαίνεται να επηρεάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ